Lauanne, Reino

Kirjailijan muu nimi

Lauanne, Reino Ilmari

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Teokset

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

tietokirjat

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Elämäkertatietoa

Opinnot:
Poliisin kokelas/miehistöluokat.
Sibelius-Akatemia/yksinlaulu- ja oopperaluokka.
Yksinlaulun jatko-opintoja Italiassa ja Tanskassa

Ammatti: oopperalaulaja, basso-baritoni

Palkinnot:
Useita apurahoja säveltaiteessa Mikkelin läänissä vuosina 1977-1990 esim. työskentelyapuraha vuodeksi 1989.
Suomen Evankelis-luterilaisen seurakunnan Tieteen ja taiteen apuraha kirkkonäytelmää Herra armahda varten.
Säveltaiteen taiteilijaeläke vuodesta 2000 -.

"Haluan teoksillani välittää elämänkokemuksen myötä syntyneen maailmankuvan ja sen myötä kertoa ihmisen käyttäytymistavoista erilaisissa elämäntilanteissa. Käsittelen myös ihmisen pimeän puolen vaikutusta sosiaaliseen kanssakäymiseen. Keskisuomalainen luonto, sen jyrkkärinteiset vuoret ja vaihteleva maasto järvineen ovat olleet luomassa keskisuomalaista identiteettiä. Tuotannossani näkyy vahvana alueen toisaalta ihanteellisten, toisaalta karujen olosuhteiden vaikutus ihmiseen."

---

Reino Lauanne on julkaissut rikosromaaneja. Lisäksi hän on säveltänyt lauluja omiin teksteihinsä ja julkaissut musiikkiarvosteluja.

Laulajana Lauanne on kansainvälisesti tunnettu. Hän on esittänyt runsaat 40 eri oopperaroolia Suomessa ja ulkomailla. Niihin kuuluu vaativia osia, kuten nimiroolin Wagnerin Lentävässä Hollantilaisessa ja Verdin Attilassa ja Rigoletossa.

Proosassaan Lauanne kuvaa maan ja maaseudun muutosta kolmelta vuosikymmeneltä. Hän kertoo, miten EU on vaikuttanut elämänmenoon ja miten ajattelu- ja menettelytavat ovat kehittyneet. Pieneläjät ihmettelevät hänen kirjoissaan liikemiesten ja virkamiesten otteita.

Ihmis- ja ympäristökuvaus on Lauanteen kirjoissa tarkkaa. Keskisuomalainen maisema jyrkkine korkeuseroineen, suurine metsineen ja laajoine järvenselkineen elää kirjoissa tunnistettavana. Henkilöhahmonsa Lauanne luo huolellisesti. Hän kuvaa ihmiset yksilöinä, ja hänellä on silmää ihmissuhteiden eri vaiheille. Päähenkilönä on jämerä ja rehti maalaispoliisi Ilmari Kainulainen, joka näkee asioissa muutakin kuin pinnan.

Teokset Maan vangit, Kyltymättömät ja Elämän eräpäivä voi lukea erillisinä, mutta samalla ne ovat osia kolmiosaisessa romaanisarjassa. Ne ilmestyivät yhteisniteenä Sysijärven poliisi, joka on ensimmäinen teos Suomen Maakuntakirjailijat Ry:n julkaisusarjassa.

Katriina Kajannes

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Musiikki
Vaeltajan lauluja. 16 laulun sarja (säv. & san.).
Kaiu kannel. Kuuden laulun sarja (säv. & san.).
Matkalla. Viiden laulun sarja (säv. & san.).
Päivät kuin helminä [äänite] : Keski-Suomen runo ja sävel. Cantabile 2004.
Lisäksi n. 150 laulua Teostossa.

Muu tuotanto:
Musiikkiarvosteluja Länsi-Savo- ja Itä-Savo -lehtiin vuosina 1977-1985.

Tekstinäyte

Heinolan Tähtihovi, joka on siinä uuden sillan pohjoispäässä oleva ravintola-huoltoasemayritys, on tielläliikkujien pyydykseksi kehitelty. Takaa-ajajat viivähtävät siinä hetken, että ehtivät juoda kahvit ja pelata muutamalla kympillä pokeria - näillä nykyajan kädettömillä rosvoilla.
[Sysijärven poliisi, Suomen Maakuntakirjailijat Ry:n julkaisuja 2009, s. 287]