Syvälä, Maria

Kuvatiedoston lataaminen

Photograph information

© Petri Ihanus

Kirjailijan muu nimi

Syvälä, Maria Katriina

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Luottamustehtävät ja jäsenyydet

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Teokset

Tyyppi

sarjakuva-albumit

Nimi

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

runokokoelmat

Tyyppi

runokokoelmat

Elämäkertatietoa

Maria Syvälä

- "Esikoisteos [Älä sylje minua syliisi] on tärkeä kirja ja hallittuna kokonaisuutena hyvä. Vakavaa aihetta kantaa huumori ja elämänusko." (Juha Siro, Aamulehti 10.1.2006)

synt. vuonna 1975 Ruovedellä
asuu Tampereella
naimisissa, kaksi lasta
opinnot: sekalaisia opintoja kirjoitusten jälkeen; kukka-alaa, tiedotusoppia ja Oriveden Opistoa
ammatti: kirjailija
sivutoimet: toimittaja, luennoitsija
luottamustoimet: Nekalan ala-asteen Reppu-lehden kokoaja
harrastukset: "Flamenco, leffat, haravointi, herneiden kasvatus, haitarin ja pianonsoitto, nyrkkeilysäkin hakkaaminen pms-päivinä eli joka toinen päivä."

Maria Syvälä on tamperelainen toimittaja ja kirjailija, jonka esikoisrunokokoelma Älä sylje minua syliisi ilmestyi v. 2005. Maria Syvälän kaunokirjalliseen tuotantoon kuuluu lisäksi kolme romaania, Onnen tyttö (2007), Koti (2010) ja Lähtö (2013). Vuonna 2008 yhdessä Hanna Brusin kanssa Syvälä on tehnyt sarjakuvan Kielteinen kotiäiti.

Maria Syvälä sanoo, että hänestä on tullut kirjailija 'vahingossa', "joskin olen lapsesta asti salaa kokenut kirjailijan ammatin kutsumusammatikseni. Tuli vain äkkiä niin paljon sanottavaa, että piti sanoa - ja uskaltaa sanoa - se. Sitten huomasin, etteivät tarinat siihen loppuneetkaan. Piti taas sanoa sanottavansa. Kaunokirjallinen muoto sopi siihen parhaiten."

"Nykyään kirjoittaminen on työtä, jolla on kieltämättä myös terapeuttinen vaikutus.
Koen ajan kerroksellisuutta usein. Monet ajat risteilevät mielessäni yhtä aikaa. Saan kirjoittaessani kokea psykoottisen tilan hallitusti: saan luoda kokonaisen maailman ja tehdä säännöt sille todellisuudelle, joka etenee omilla ehdoillani."

Oman tuotantonsa merkittävimmäksi teokseksi Maria Syvälä mainitsee esikoisrunokokoelmansa Älä sylje minua syliisi. "Koen sen edelleen läheiseksi itselleni, koska kai siinä kirjoitin itseni auki uskallusrajan tuolla puolen, ja tiedän sillä tavoin auttaneeni ihmisiä. Tosin tekovaiheessa kyllästyin teokseen niin perusteellisesti, että ajattelin, että tunnen myötätuntoa vain y, ä ja ö -kirjaimia kohtaan."

Esikoiskokoelma sai hyvän ja kiinnostuneen vastaanoton. Proosarunokokoelman teema on päähenkilön mielen sairastuminen, hoitoaika sairaalassa ja selviäminen sairauden kanssa, ja miten tämä kaikki näkyy ja vaikuttaa kirjan päähenkilön perheessä ja muissa ihmissuhteissa. Otsikolla Kun mieli murtuu, kirjoittaa Seppo Järvinen (Kaltio 2006: 3 s.155-156) kokoelman tyylistä ja teemasta: "Maria Syvälä kirjoittaa mielen sairastumisesta niin rajua tekstiä, että taatusti menee perille. [- -] Syvälän runomuotoon kirjoittama erään perheenäidin sairaskertomus, matka hulluuteen ja takaisin, on järisyttävä kirja. Syvälä heittää romukoppaan kaikki perinteisen estetiikan keinot. Hän silpoo runoa kuin teurastaja. Sairastuminen on kerrottu muutamin havainnoin pilkuntarkasti: äiti mykkänä harjakomerossa ja pienen tytön aito hätä äidistään."

Myös vuonna 2007 ilmestynyt Onnen tyttö on romaani vakavasta aihepiiristä. Kouluikäinen tyttö kirjoittaa kirjeissä kuulumisiaan kuolleelle äidilleen. Romaanissa on vaikeasta aiheestaan huolimatta mukana lempeää huumoria. "Onnen tyttö on tragikomedia, jota on mukava lukea. Lyhyet luvut ja ilmava kieli tekevät siitä helppolukuisen." (Terhi Rannila, Aamulehti 10.11.2007)

Vuonna 2010 ilmestynyt pienoisromaani Koti sijoittuu 1990-luvun suomalaiseen maaseutumiljööseen, laman keskelle. Päivi Alasalmi arvioi: " - - Koti on paitsi sukuromaani, myös matka suomalaisen miehen ja naisen mielenmaiseman eroavaisuuksiin.
Syvälä on luonut henkilökavalkadistaan komean niskavuorelaismelodraaman. Sillanpääläinen maalaismiljöö taipuu notkeasti nykyaikaiseksi pirunpolskaksi, jota pankit ja rahanahneet perkeleet viuluillaan vinguttavat. - - Koti kouraisee syvältä. Tuulisen järvenlahden, jyhkeiden graniittikallioiden, pohjoishämäläisen metsän ja huojuvan ruishalmeen kätköistä Maria Syvälä on kirjoittanut tähänastisista parhaimman kirjansa." (AL 28.3.2010, Päivi Alasalmi)

Kirjoittamisensa lähtökohtia Maria Syvälä taustoittaa: "Pyrin kirjoittamaan parhaan kykyni mukaan ja ehkä silloin voin onnistua hellästi sysäämään jotain ihmisessä liikkeelle, se on lukuprosessin ydin. Tsehovin Lokissa Trepljov sanoo: "Ei maailmaa pidä esittää sellaisena kuin se on tai sellaisena kuin sen pitäisi olla, vaan sellaisena kuin se haaveissa kuvastuu." Toinen minua inspiroiva lause on Jaakko Heinimäeltä: Vakavuuteenlankeemuskertomus on tarina siitä, miten paskantärkeys tuli maailmaan ja turmeli alkuperäisen viattomuuden tilan. Lisäksi huoneentaulunani on kolme ensimmäistä sivua Lauri Viidan Moreenista."

Tärkein kirjailija Maria Syvälälle on ollut Timo K. Mukka ja hänen koko tuotantonsa. "Myös Väinö Linnaa kertaan säännöllisesti. Nykyrunoilijoista Juhani Ahvenjärvi ja Saila Susiluoto koskettavat jostain tosi syvältä. Tiitiäisen satupuun olen säveltänyt päässäni lauluiksi. Onneksi koira söi kirjastosta lainaamani W. Szymborskan kirjan, joten sain lunastaa sen itselleni."

Suhteestaan pirkanmaalaisuuteen Maria Syvälä sanoo: "Käytännössä pirkanmaalainen suvaitsevaisuus tarkoittaa, että ei tehrä mistään eikä siis myös erilaisuuresta (ihon väri, jokin diagnoosi, luanteenpiirre tai muu ominaisuus) hirveetä haloota ja numeroo. Perihämäläinen suhteellisuustajuteoria on siis olemassa."

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Maria Syvälän tuotanto

Runokokoelmat

Älä sylje minua syliisi (2005)

Romaanit

Onnen tyttö (2007)
Koti (2010)

Sarjakuvat

Kielteinen kotiäiti, yhdessä Hanna Brusin kanssa (2008)

Muuta

Iltasuukko ja muita hellyysharjoituksia äideille (2006)
Katuturan lapset : lempipaikkoja hökkelikylässä, jossa kukaan ei halua asua (2012)

Tekstinäyte

Otteet teoksesta Älä sylje minua syliisi (2005)

Nyssun tarttee Tuuli tehrä ittelles tiätyt pelisäännöt
teet kato semmotten ännäs kartan ittelles
jossa on suuntaviivat sun elämääs varten
sun iskunvaimennin on kato menny sököks
mutta kyä me täällä yhressä saaraan se pelittään
kai sää Tuuli tierät että sun täytyy elää niin
että tasa-arvosessa risteyksessä
sää päästät oikeelta tulevat ensin
ekkä ota niitä kylkees
sää oot ny kato kivilouhoksen pohjalla
tottamaar siällä on synkkää
mutta sun ei tarttekkun rakentaa ittelles tikapuut
jokka kestää


kerro Anni kuka on normaali/

mieliterveet juoksevat tuolla/
terveidensäilömössään/

elävät harhassa/
että eivät elä harhassa/
kilpailevat itsensä hengiltä/
uhraavat älynsä älyttömin tavoin maailmassa/
jossa järki voittaa/

onneksi olen päässyt pois/
saan sairastaa itseni terveeksi/

olisin seonnut/
ellen olisi seonnut/

Lähteitä ja viittauksia

Kaltio 2006:3, s. 155-156, Seppo Järvinen: Kun mieli murtuu (arv.)
Kaltio 2006:3, s. 119-120, Hanna Hauru: Otat tän tiapamin ny: Maria Syvälän esikoisteos osui ihmisten sydämiin (haast. ja arv.)
Aamulehti 10.1.2006, Juha Siron arv.
Aamulehti 10.11.2007, Terhi Rannilan arv.
Kaltio 2007:6 s. 46, Marja Toivion arv.