Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Minä ja poikani

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Sara Lidman sai havainnollisen ja katkeran oppitunnin Etelä-Afrikan rotupolitiikasta vieraillessaan tässä maassa 1960-61. Hänet pidätettiin rotulain rikkojana, häntä nöyryytettiin, hänestä tehtiin sensaatiouutisten päähenkilö. Oleskelu Etelä-Afrikassa jäi lyhytaikaisemmaksi kuin kirjailijatar oli suunnitellut, mutta hän ehti nähdä ja kokea paljon, hän ehti saada aiheen vavahduttavaan romaaniin.

Minä ja poikani on romaani tämän hetken Johannesburgista. Se on kaunistelematon olojen kuvaus, kiihkeä vastalause ja syytös, se on taisteluhuuto ja ihmisoikeuksien julistus. Se on jännittävä kertomus mustista ja valkoisista ihmisistä.
Romaanin minä on ruotsalainen mies, joka on tullut Etelä-Afrikkaan hankkiakseen omaisuuden. Hän rakastaa hysteerisesti nelivuotiasta poikaansa Igoria ja luulee olevansa maailman paras isä. Tosiasiassa hän on tunteeton lurjus. Igor on hänen likaisessa ja epäonnistuneessa elämässään puhtauden ja menestyksen vertauskuva. Pojan tulevaisuuden nimessä kaikki on sallittua. – Kathleen joutuu ruotsalaisen verkkoon kadulla. Tämä skotlantilainen opettajatar on Johannesburgissa selvittämässä syntyperäänsä. Hän löytää kurjan äitinsä ja kaksi velipuoltaan, köyhän mustan ja varakkaan valkoisen. Tutustumme heihin ja heidän lähipiiriinsä. Tutustumme tunnollisesti virkaansa hoitavaan siveyspoliisiin ja Gladnessiin, halveksittuun mutta voittamattomaan mustaan äitiin. Näiden ihmisten kohtaloissa kuvastaa Afrikan tragiikkaa. Kaukaisesta rotuongelmasta on tullut taitavissa käsissä läheinen ihmisen ongelma.
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

207

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

222

Kieli