Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Petros-setä ja Goldbachin hypoteesi

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Hauska kertomus matemaattisesta nerosta, jota ajaa rakkaus totuuteen - hinnalla millä hyvänsä.

Petros-setä on suvun musta lammas ja eriskummallinen erakko. Veljenpojan suhtautuminen ikääntyvään setäänsä muuttuu, kun hänelle selviää, että tämä on ollut aikanaan huippumatemaatikko.

Petros-setä on käyttänyt puolet elämästään todistaakseen Goldbachin hypoteesin (jokainen kahta suurempi parillinen luku voidaan osoittaa kahden alkuluvun summaksi) - ja päätynyt tulokseen, että sitä ei voi todistaa. Veljenpoika innostuu setänsä tarinasta niin, että päättää ryhtyä itse matemaatikoksi.

Kreikkalainen Apostolos Doxiadis (s. -53) hyväksyttiin matemaattisesti poikkeuksellisen lahjakkaana Columbian yliopistoon 15-vuotiaana. Matemaatikoksi valmistuttuaan hän ryhtyi kirjailijaksi. Doksiadis on kirjoittanut viisi romaania, ohjannut näytelmiä ja tehnyt elokuvia.

Petros-setä ja Goldbachin hypoteesi ilmestyi alun perin kreikan kielellä vuonna 1992. Kirjailijan omana englanninnoksena se julkaistiin vuonna 2000. Romaani on ollut kansainvälinen menestys ja käännetty 25 kielelle.

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Tekstinäyte

Petroksen usko, jota hänen itsepäinen intuitionsa ohjasi, Hardyn mukaan "lapselliseen" geometriseen menetelmään, oli niin vankka, että jo heti aloittaessaan väittämän tutkimisen hän oli tuntenut olevansa vain aavistuksen päässä todistuksesta, Eräänä tammikuun aurinkoisena iltapäivänä Petros luuli hetken onnistuneensa todistamaan väittämän, mutta rauhoituttuaan ja hillittyään itsensä hän havaitsi tehneensä pienen, mutta ratkaisevan virheen.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

191

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä