Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Haikarakalifi

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Elmér Tábory oli herraslapsi, varakas poika ja koulunsa paras oppilas. Kaikki toverit pitivät hänestä ja ihailivat häntä, koska hän oli kaunis ja taitava lapsi. Ystävät hemmottelivat häntä; syntymästään saakka hän oli kylpenyt rakkaudessa, jolle ei osannut antaa arvoa.
Elmér oli aina nähnyt pahoja unia. Eräänä yönä hän heräsi merkilliseen uneen, jossa hän oli puusepän vähäinen oppipoika, kurjista kurjin, ainaisen tukkapöllyn ja kirosanatulvan kohde. Sama uni hiipi joka yö Elmérin alitajuntaan heti hänen painettuaan päänsä pehmeälle tyynylle, kunnes yöt muuttuvat yhdeksi painajaiseksi ja uni ja todellisuus sekoittuvat toisiinsa. Kuka takasi, että juuri tämä kaunis elämän oli totta eikä se toinen?

Mihály Babit, Unkarin vuosisadan alun huomattavimpiin kuuluva modernisti, on käsitellyt klassista hyvän ja pahan, elämän ja aurinkoisen ja varjoisen puolen vastakkainasettelua nuoren pojan näkökulmasta. Kirjan teema väkevöityy loppua kohti, niin että lukija odottaa kavahtaen unen ja todellisuuden vaihtumista, kunnes ne hätkähdyttävässä lopussa sulautuvat täydellisesti toisiinsa.
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

179

Kustantaja

Kääntäjä