Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Hyvien ihmisten juhla

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Maailmankirjallisuuden ikivihreisiin kuuluva hilpeä tarina syntymäpäiväjuhlista, jotka kalifornialaisen rannikkokaupungin laitapuolen eläjät järjestävät hyväntekijälleen.
(Tammi)
”Mitä hyödyttää ihmistä, vaikka hän voittaisi omakseen koko maailman, mutta saisi varallisuutensa mukana vatsahaavan, pöhöttyisi ja tärvelisi silmänsä?”

Siinä muuan Hyvien ihmisten juhlan perusoivalluksista. Tämä maailmankirjallisuuden ikivihreisiin kuuluva hilpeä tarina kertoo, miten kalifornialaisen rannikkokaupungin laitapuolen eläjät järjestävät ikimuistoiset syntymäpäiväjuhlat hyväntekijälleen, originellille Tohtorille. Hyvien ihmisten juhlan ilmestyessä ensi kerran suomeksi vuonna 1951 Uuden Ajan nimimerkki V. R. kirjoitti innostuneena:

”Amerikkalainen kertojamestari John Steinbeck on niin hauska tuttavuus, että hänen teokseensa tarttuu aina mielihyvällä. Vaikka luulisi, että kun kirjoittaa kerran tai pari hauskasti, niin ei pääse itseään ylittämään, erehtyy kuitenkin perusteellisesti. Kujeiluromaanillaan Hyvin ihmisen juhla Steinbeck todellakin ylittää aikaisemman maineensa. Hän on sama vallaton vekkuli, mistä hänet tunnemme ’Oikutteleva bussin’ ja ’Ystävyyden talon’ tekijänä, mutta nyt ilmestyneessä teoksessaan entistä vallattomammalla tavalla. Hänen henkilönsä eivät ole mitään malli-ihmisiä, mutta kukas meistä on sellainen, jos joskus hiukan riehaantuu! Ja sitä taas Steinbeckin henkilöt tekevät melko usein, koska he ovat sitä mieltä, että harha-askeleet vasta tekevät elämän jännittäväksi ja poistavat siitä sovinnaisuuden ja virallisuuden.”
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasana tai oma avainsana

Tekstinäyte

Lee Tshongin sekatavarakauppa ei ollut mikään siisteyden esikuva, mutta runsauden ihme se oli. Se oli pieni ja täyteen ahdettu, ja kuitenkin saattoi mies sen yhdestä ainoasta puotihuoneesta löytää kaiken, minkä tarvitsi ja mitä halusi voidakseen elää tyytyväisenä – vaatteita, ruokaa, sekä tuoretta että säilöttyä, väkijuomia, tupakkaa, kalastusvehkeitä, koneita, veneitä, köysiä, lakkeja, porsaankyljyksiä. Lee Tshongin puodista voi ostaa parin tohveleita, silkkikimonon, kvarttapullon viskiä ja sikarin. Voi sommitella kokoon yhdistelmän kaikkien mahdollisten mielitekojen varalta. Sen ainoan, mitä Lee Tshongilla ei ollut varastossaan sai Doran talosta, joka sijaitsi rakentamattoman tontin vastakkaisella laidalla.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ilmestymisaika

Sivumäärä

251

Kääntäjä

Lisätietoja

10. p. 1997. Ilmestynyt myös Suuret maailmanmenestykset -sarjassa 1963, osa 10, Kurki-kirja -sarjassa 1969, sekä Tammen isotekstiset -sarjassa 1985.

Ilmestymisaika

Sivumäärä

206

Kustantaja

Kääntäjä

Sarjamerkintä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

297

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika