Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Saksan kotkat

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Victor Schullerin teos on romaani Saksan ilmavoimien taistelusta ja tuhosta, loistavien voittojen ja katkerien tappioiden päivistä sekä siitä ahdistavasta tunnelmasta, joka vähitellen valtasi mielet Stalingradin katastrofista alkaen. Kirja on vavahduttava kertomus nuorista miehistä, jotka ottivat osaa sotaan pommituslentäjinä ja kävivät urhoollista ja päivä päivältä yhä toivottomammaksi osoittautunutta taistelua ylivoimaista vihollista vastaan.
Kadetti Kurt Frohberg saapui Sisiliaan keväällä 1942. Sieltä käsin saksalaiset pommituslentäjät yrittivät nujertaa Maltan ja estää sinne tapahtuvat täydennyskuljetukset. Vaikuttavasti tekijä kuvaa Maltan syöksypommituksia ja hyökkäyksiä saattueita vastaan. Seuraavana taisteluvaiheena on saarretun Stalingradin huoltotoiminta ilmasta aina viimeiseen lentoon kaupungin alueelle. Sodan loppuvaiheessa Frohberg osallistuu yöhävittäjätoimintaan länsiliittoutuneiden valtavia pommitusmuodostelmia vastaan. Ja vihdoin hänen sotansa päättyy rakettihävittäjä Me 163:n ohjaajana.
Teos valottaa havainnollisesti Maltan ja Stalingradin taistelutoimintaa sekä lännen ilmarintamaa suurpommitusten aikana, jotka muuttivat Saksan soraläjäksi. ”Saksan kotkat” täydentää erinomaisella tavalla sitä kuvaa, joka meillä jo on toisen maailmansodan taisteluista. Mutta samalla teos omalta osaltaan osoittaa, etteivät ilmasotaa käyneet yksinomaan lentokoneet vaan myös – ja ennen kaikkea – miehet. Näin romaanin inhimillinen sanoma kohoaa vastaansanomattomasti esiin: ei koskaan enää sotaa.
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Henkilöt, toimijat

Tarkka aika

Asiasanayhdistelmät

Alkukieli

Tekstinäyte

Ja sitten alkoi putoaminen, huimaava heittäytyminen pimeän ja suhisevan olemattomuuden armoille, syöksy ja vajoaminen tyhjyyteen ilman ainoatakaan ajatusta, kunnes kipu vihlaisi ruumista ja palautti sen tuskallisesti elämän piiriin. - Sen jälkeen vain pehmeätä ja tuudittavaa keinumista.
Kun helvetillinen suhina ja jyrinä lakkasi, Frohbergista tuntui kuin hänen päänsä olisi painunut veden alle. Häntä ympäröi haudanhiljaisuus. Hän ei rohjennut kunnolla hengittääkään.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

240

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä