Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Ponnista!

Tyyppi

romaanit

Tekijä

Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus


Precious on 16 –vuotias ja odottaa toista lastaan, isälleen. Rankka aihe ei sovi herkille lukijoille. Ahdistavuudestaan huolimatta kirjassa on myönteinen loppu -kaikesta voi selviytyä!

Preciousin tarina ei ole kaunista luettavaa. Isänsä hyväksikäyttämä tyttö on onneton, mutta kykyä itsensä auttamiseen lukutaidottomalla tytöllä ei ole. Kaikki muuttuu, kun Precious pääsee kuin ihmeen kaupalla vaihtoehtoiseen kouluun. Hän saa opettajakseen Blue Rain -nimisen naisen ja koulutovereikseen kourallisen kohtalotovereita. Ensimmäistä kertaa elämässään Preciousilla on ystäviä! Precious oppii vähitellen myös lukemaan ja ovet uusiin maailmoihin avautuvat. Kirja välittää meille viestin lukutaidon ja koulutuksen tärkeydestä ihmisen elämässä. Vaikeudet on helpompi voittaa kun on tietoa ja kykyä hankkia sitä tai pyytää apua oikeilta ihmisiltä. Kirjaa ei voi suositella kovin herkille lukijoille. Sen tapahtumat pyörivät mielessä vielä viimeisen sivun jälkeenkin. Kirja on ilmestynyt 1998 nimellä Ponnista!
(Minna / Sivupiiri)


Precious Jones on 16-vuotias harlemilaistyttö, jonka perhe-elämä on karua: isä raiskaa ja äiti pahoinpitelee. Jo toista lasta isälleen odottava Precious ei ole koulussa oppinut lukemaan eikä kirjoittamaan. EI ihme, että hän tuntee olevansa näkymätön maailman silmissä. Kun Precious ryhtyy uuden opettajan rohkaisemana opettelemaan lukemista ja kirjoittamista, hänen elämänsä muuttuu tyystin.
(takakansiteksti Like 2010)
Precious Jones on 16-vuotias musta harlemilaistyttö, joka odottaa lasta isälleen. Sapphiren sävähdyttäväsää romaanissa kuuluu tytön oma, hiomaton ääni. Suorasukaisen rehellisesti ja kainostelematta Precious kuvaa tietään Harlemin köyhyydestä avarampaan maailmaan, kohti koulutusta ja toivoa paremmasta tulevaisuudesta.
Toivo ilmestyy Preciousin elämään uuden opettajan hahmossa. Tyhöhönsä intohimoisesti suhtautuva opettaja käskee, maanittelee ja innostaa Preciousia lukemaan, tutkailemaan omia tuntojaan, kirjaamaan ne päiväkirjaan – ja löytämään oman elämänsä totuuden. Päivä toisensa jälkeen opettaja ja oppilas käyvät yhdessä läpi Preciousin päiväkirjamerkintöjä ja tulkitsevat hänen virheitä vilisevää mutta jatkuvasti kehittyvää kieltään. Itse oppimisprosessi näyttäytyy yhtä värikkäänä kuin Preciousin olemassaolon raadollisimmat yksityiskohdat; se on perussykkeenä tässä vangitsevassa ja mieleenpainuvassa romaanissa, joka ei jätä lukijaansa rauhaan.
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Nimi

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

207

Kustantaja

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

222

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

165, 139

Kieli

Kääntäjä

Alanimeke

harlemilaistytön tarina

Ilmestymisaika

Sivumäärä

140

Kustantaja

Kääntäjä