Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Meri kuohuu

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Teos on todellinen ”vanhan hyvän ajan” meriromaani, joka kertoo kahden, rakkaudenasioiden johdosta keskenään epäsopuun joutuneen miehen seikkailusta Amerikan laivastoon kuuluvilla aseistetuilla purjealuksilla Atlantilla, Välimerellä ja Tyynellä valtamerellä 1800-luvun alussa. Kirjan päähenkilönä on nuori laivalääkäri, joka katkeroituneena vaimonsa petollisuudesta on lähtenyt etsimään unohdusta meriltä ja joutuu samaan fregattiin, missä palvelee hänen vaimonsa viettelijä. Merellä miehille ei jää kuitenkaan aikaa välienselvittelyihin keskenään, sillä palvelus laivalla vaatii heidän kaiken aikansa ja huomionsa. Eräällä matkallaan Välimerellä he joutuvat karille ja turkkilaisten vangeiksi. Pitkän vankeusajan jälkeen he onnistuvat lopulta karkaamaan, ja heidän pakomatkansa läpi erämaan, jossa rosvot ryöstävät heidät ja jättävät alastomina ja puolikuolleina makaamaan polttavaan hiekkaan, on kirjan jännittävimpiä lukuja, mutta siihen sisältyy myös eräitä huvittavia välikohauksia, jotka lieventävät kirjan muuten ehkä liiankin sietämättömäksi käyvää jännitystä.
Vaiherikkaiden seikkailujen jälkeen he pääsevät vihdoin rannikolle ja sieltä meritse kotimaahansa. Mutta perheasiat tuottavat heille jatkuvasti pettymyksiä ja niin he lähtevät uudelleen merille, nyt pitkälle purjehdukselle Kap Hornin ympäri Tyynellemerelle saakka kaappaamaan englantilaisten valaanpyyntialuksia. Täällä he joutuvat vihollisalusten kanssa ankariin meritaisteluihin, jolloin toinen miehistä haavoittuu vaikeasti ja ehtii jäähyväisiksi vain kuiskata toverinsa korvaan kuolevan miehen testamentin, joka lopullisesti selvittää heidän välillään vallinneet, ristiriitaisista rakkaussuhteista aiheutuneet erimielisyydet.
Tämän romanttisen juonen puitteisiin sisältyy uskomaton määrä jännittäviä ja yllätyksellisiä tapahtumia, jotka johdattavat lukijan uljailla merten kyntäjillä maanäärestä toiseen ja tarjoavat hänen nautittavakseen seikkailuja, jollaisia tapaa vain tarunhohtoisella purjelaivojen valtakaudella maailman monilla merillä.
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ilmestymisaika

Sivumäärä

371

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä