Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Avaa ovesi kirkkauteen

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Lloyd C. Douglasin romaanin päähenkilö, monimiljoonikon poika Bob Merrick on rikas ja huoleton, hemmoteltu ja itsekeskeinen. Erään purjehdusretken dramaattiset vaiheet vievät hänet tärkeän ratkaisun eteen. Tahtomattaan hän on joutunut aiheuttamaan erään kuuluisan aivokirurgin kuoleman. Häntä jää painamaan syyllisyydentunto, josta vapautuakseen hän antautuu itse aivokirurgian vaativalla alalle. Itseään säästämättä hän jatkaa päämääräänsä kohden – hänen on korvattava aiheuttamansa menetys. Hemmotellusta pojasta tulee mies, joka jaksaa kantaa vastuun ja joka on myös kypsä suureen rakkauteen.
Romaanin henkilöt elävät, he ovat voimakkaita, kehityskykyisiä yksilöitä, joille mikään inhimillinen ei ole vierasta. Tekijä kuvaa heitä pintaa syvemmältä, etsii syyt aikamme ristiriitoihin ja auttaa näkemään elämän raikkauden. Suotta ei ole sanottu: ”Joka kerran on lukenut tämän kirjan, ei ole enää sama kuin ennen.”
(takakansitekstistä)

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasanayhdistelmät

Tekstinäyte

Viime aikoina oli Brightwoodissa – jota viidensadan kilometrin säteellä Detroitista sanottiin Hudson klinikaksi – ruvettu juoruilemaan, että ylilääkäri oli pikemminkin kuollut kuin elävä. Koko sairaala suorastaan kuhisi näistä juoruista.
Pitkin matkaa ylimmän kerroksen aurinkoparvekkeelta kellarikerroksen puheliaaseen keittiöön saakka pienet ihmisryhmät – sairaat rullatuoleissaan, viivyttelevät sairaanhoitajat tarjottimiaan kantaen, hoikat harjoittelijalääkärit kumipohjaisissa kengissään, harmaantuneet vahtimestarit kosteita lattiariepujaan laahaten – kokoontuivat kuiskailemaan ja hajaantuivat levittelemään tätä huonoa uutista. Tohtori Hudson oli luhistumisen partaalla.
Partaalla…? Niinpä tosiaankin! Muuan kerta kerralta pitenevä tarina tiesi hänen tiistaina pyörtyneen kesken leikkauksen – melko monimutkaista leikkausta lisäksi – jonka häntä avustanut nuori Watson oli saanut yksin suorittaa loppuun. Ja kaikkein pahinta oli, että seuraavana päivänä tohtori Hudson oli jälleen töissä tavalliseen tapaan.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

362

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

246

Kääntäjä