Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Älä käy yöhön yksin

Videot
Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Book cover
Book cover
Book cover
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.
kuvaus
Rikas monen sukupolven tarina kantaa 1960-luvun toiveikkuudesta nykypäivään

Finlandia-palkitun kirjailijan uusi helsinkiläisromaani on lukijan juhlaa.

Jouni Manner ja Ariel Wahl tutustuvat toisiinsa teineinä Kallion kaduilla 1960-luvun alussa. Röyhkeä Jouni hallitsee kulmien kuviot ja ottaa epävarman Arielin suojelukseensa. Pian mukaan tulee Arielin omapäinen ja kaunis pikkuserkku Adriana. Kevätkesällä 1966 Sonovox julkaisee ”Joni, Ariel & Adrianan” singlen Älä käy yöhön yksin.

Jatkoa ei koskaan tule, folkrock-kokoonpano katoaa kuvioista.

Frank Loman elää teinivuosiaan 1970-luvulla pohjoishelsinkiläisessä lähiössä ja rakastuu Adrianan pikkusiskoon. 1980-luvun alussa tapahtuu asioita, jotka saavat Frankin etsimään käsiinsä Jouni Mannerin, entisen politiikan ihmelapsen. Hän haluaa ymmärtää, kuka hän itse on ja miksi sukupolvet hukkaavat aina mahdollisuutensa.
(Otava)
Vuodesta 1945 nykypäivään kulkevan romaanin pohjana on kolmen erilaisen ystävyksen elämä ja kohtalot. Kallion Linjojen kovanyrkkisen kingin Jouni Mannerin ja änkyttävän kitaransoittajan Ariel Wahlin välille syntyy vastoin odotuksia luja side. Poikien ystävyys imaisee piiriinsä myös häikäisevän kauniin ja sisäisesti hauraan Adriana Mansneruksen, johon molemmat nuorukaiset tuntevat vetoa. Yhdessä kolmikko alkaa tehdä musiikkia, he muodostavat folktrion Jone, Ariel & Adriana, joka huolimatta onnistuneesta singlestä Älä käy yöhön yksin ja lukuisista esiintymisistä ympäri Etelä-Suomen ei 1960-luvulla kykene lyömään itseään läpi. Unelmien murskaantuessa ystävykset vähitellen menettävät toisensa.

Elämässä häikäilemättä eteenpäin pyrkivä Jouni etenee urallaan kohti suomalaista valtaeliittiä. Ariel ja Adriana, kolmikon herkimmät ja taiteellisesti lahjakkaimmat, jäävät elämän kovuuden jalkoihin eikä Jouni lupauksestaan huolimatta kykene suojelemaan heitä. Onko heidän kaikkien vastoin singlensä nimikappaleen kehotusta astuttava yöhön yksin?

Parikymmentä vuotta myöhemmin Jounin, Arielin ja Adrianan elämästä kiinnostuu nuorempaan sukupolveen kuuluva Frank Loman. Frankin elämän keskipiste on hänen suuri rakkautensa Eva, Adrianan pikkusisko. Aluksi Frank haluaa tietää enemmän salaperäisestä Adrianasta, mutta vähitellen hänen kiinnostuksensa laajenee ja saa uusia sävyjä.

Älä käy yöhön yksin on vaikuttava kuvaus ystävyydestä, sen lujuudesta ja hauraudesta sekä identiteettien horjumisesta ja rakkaudesta. Frank Lomanin elämää yksinäisestä koulupojasta keski-ikäiseksi kirjailijaksi seurataan välillä tarkasti, välillä vuosien yli harppoen. Samalla tarkastelun kohteena ovat laajemmat muutokset: Helsingin kasvu, yhteiskunnalliset murrokset sekä henkisen ilmaston muuttuminen vuosikymmenien kuluessa. Kirjan sivuilla kuljetaan ympäri Helsinkiä, niin todellisissa kaupunginosissa kuin kuvitteellisessa Männistön lähiössä. Monet kuuluisuudet Urho Kekkosesta Françoise Dorleaciin ja Jimi Hendrixiin piipahtavat romaanin henkilöiden elämässä.
(Tuija Lassila/ Sanojen aika)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
559
Kustantaja
Kieli
Ilmestymisaika
Sivumäärä
604
Kieli
Kääntäjä
Lisätietoja
Suomennettu käsikirjoituksesta.
Videot
Elävän arkiston upotuskoodi