Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Väärennös

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Älykäs, kypsä ja kurinalainen romaani nykyihmisen kriisistä.

Nicolas Born (1937 - 1979) ehti julkaista vain kolme romaania, kolme runokokoelmaa ja muutamia kuunnelmia, mutta nämä teokset ovat nostaneet hänet Saksan liittotasavalan merkittävimpien kirjailijoiden joukkoon.
’Väärennös’ jäi Bornin viimeiseksi romaaniksi. Tässä teoksessa hän lähettää päähenkilön, saksalaisen lehden erikoiskirjeenvaihtajan Georg Laschenin, keskelle Libanonin sisällissotaa. Ulkoisesti tämä kirja on katselijan, tarkkailija kuvaus sodan raunioittamasta kaupungista, kiihkeiden taistelujen tuhoamasta Beirutista, jossa elämä itsepintaisesti jatkuu. Yön pimeydessä veristen taistelujen kulisseina olleet basaarikujat täyttyvät päivällä kaupustelijoista ja rahanvaihtajista, sykkivästä elämästä, ’väärästä’ todellisuudesta - kuten Laschen asian näkee.
Kysymys on kuitenkin ennen kaikkea Laschenin sisäisen minän kriisistä. Tuhoavan todellisuuden keskellä hän kokee kaiken, itsensä, työnsä, ihmissuhteensa valheellisiksi - "väärennökseksi". Hän on alkanut epäillä ammattinsa moraalisia perusteita ja on varautunut, odottava myös suhteessaan vaimoonsa. Rakastettunsa Arianen kautta hän luulee hetken saaneensa otteen elämästä, mutta sekin osoittautuu harhaksi. Laschen on intellektuelli, joka suhde maailmaan on järkyttynyt, hänestä kaikki on pelkkää korviketta, näennäisyyttä.
Väärennös on kirjoitettu meille, jotka elämme turvallisuuden illuusiossa. Me emme tajua järkyttävää tuhoa ja kuolemaa, ennen kuin joudumme itse sitä kokemaan, ja silloin se on myöhäistä. (takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Tarkka aika

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli

Alanimeke

romaani

Ilmestymisaika

Sivumäärä

288

Kustantaja

Kääntäjä