Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Arbatin lapset

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

(Arbatin lapset 1 takakansiteksti)
Anatoli Rybakovin suurromaani Arbatin lapset keskittyy vuoteen 1934, joka oli Stalinin kauden politiikassa tärkeä käännekohta. Se kertoo nuorista ihmisistä – Sašasta, Jurasta, Lenasta, Varjasta ja monista muista – jotka ovat kotoisin Arbatilta, kuuluisalta, perinteikkäältä kadulta Moskovan sydämestä.
Mutta teos liikkuu myös toisella tasolla, neuvostovaltion korkeimpien johtajien ja heidän kauaskantoisten päätöksiensä piirissä. Se piirtää Stalinista intiimin ja tarkan muotokuvan, tuo näkyville hänen luonteenpiirteensä, vaikuttimensa, toimintatapansa.
Nämä kaksi tasoa leikkaavat toisensa, kun yksi "Arbatin lapsista" Saša Pankratov vangitaan. Vähä vähältä käy ilmi, että hänen nuoruuden uhmassa tekemänsä pienet rikkeet ovat olleet pelkkiä tekosyitä vangitsemiseen, että hänestä on tullut pelinappula suurempien tekijöiden väliseen kiihkeään valtapeliin.
(Arbatin lapset 2 takakansitekstistä)
Arbatin lasten toisessa osassa päähenkilö, Saša Pankratov, matkaa karkotukseen Siperian perukoille. Siellä hän tapaa kohtalotovereitaan, saa nähdä, millaisia ovat ihmiset joita hänen laillaan pidetään valtion vihollisina.
Hänen vanhat ystävänsä ovat jääneet Moskovaan. Heistä Jura on jo löytänyt tiensä; sivuilleen vilkuilematta hän lähtee kiipeämään vallan portaita. Varja taa on Sašan kohtalon satuttamaan eksyksissä ja ymmällä; pääkaupungin värikäs huvielämä imaisee hänet helposti pyörteisiinsä.
Ja entistä mahtavampana nousee kaiken ylle Stalinin hahmo.
(Arbatin lapset 3 takakansiteksti)
Tässä romaanin päätösosassa monet arvoitukset ratkeavat, lukijan silmät avautuvat näkemään monia salattuja asioita. Saša on nyt saapunut karkotuspaikkaansa Angaran varrelle ja törmää siellä ennakkoluuloihin ja asenteisiin, jotka ovat vuosikymmenien ja -satojen kuluessa muotoutuneet karkotusvankeja kohtaan.
Moskovassa Jura on päässyt tärkeiden henkilöiden suosioon ja hänet havaitaan jopa soveliaaksi palvelemaan Stalinin toiveiden mukaista vallan keskittämistä. Varja puolestaan pettyy katkerasti tovereihinsa ja joutuu valitsemaan elämälleen uuden suunnan.
Ja kuva Stalinista kirkastuu entisestään, muuttuu suorastaan piinallisen paljastavaksi. Yhä selkeämpänä näkyy hänen turhamaisuutensa, mustasukkaisuutensa vallasta, kilpailijoiden pelko. Vaarallisten henkilöiden lannistamiseen ei enää juonittelu riitä, on turvauduttava äärimmäisiin keinoihin.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

641

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

735

Lisätietoja

Ilmestynyt myös kolmessa osassa Tammen kustantamana 1987-1988.