Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Oi, miten kaunis maa

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kuuluisasta teoksestaan ”Itke, rakastettu maa” (1948) saakka Alan Paton on tunnettu kirjailijana, joka pelottomasti ja lahjomattomasti välittää kuvaa sitä millaista on elää Etelä-Afrikassa, virallistetun rotusorron maassa. Vuonna 1952, josta ”Oi, miten kaunis maa” alkaa, Etelä-Afrikan kansallispuolue on ollut vallassa neljä vuota ja rotusorrosta on alkanut muodostua looginen ja armoton järjestelmä, apartheid. Sitä vastustamaan nousee joukko rohkeita ihmisiä, miehiä ja naisia, valkoisia ja värillisiä, jotka luovat järjestöjä ja puolueita ja uhmaavat uusia rotulakeja, vaikka se tietää raskaita henkilökohtaisia uhrauksia ja menetyksiä.
Kirja rakentuu monista rinnakkaisista elämäntarinoista, kirjeistä, puheista, uutisista ja oikeuden pöytäkirjoista, jotka luovat kuvaa jokapäiväisistä kamppailuista, jatkuvista nöyryytyksistä ja epäoikeudenmukaisuuksista. Lahjakas intialaistyttö katkaisee opiskelumahdollisuutensa menemällä valkoisten kirjastoon, valkoinen tuomari vaarantaa uransa ja henkensä osallistumalla mustaihoisten jumalanpalvelukseen. Kirjassa puhuvat myös todelliset historialliset henkilöt kuvat Albert Lutuli ja Henrik Vervoerd. Tarinan punaisena lankana on intialaistyttö Premin ja korkean hallintoviranomaisen pojan rakkaustarina.
Mestarillisesti Paton luo kokonaisuuden, jossa jännitys jatkuvasti tihentyy ja purkautuu yhä uusina järkyttävinä ja liikuttavina kohtauksina, voittoina ja tappioina. Vaino on vain kasvanut – silti vastarinta elää, toivo elää.
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

298

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

284

Kustantaja

Kääntäjä