Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Clèves'in prinsessa

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Maailmankirjallisuuden helmiä – vuonna 1678 ilmestynyt romaani rakkaudesta ja intohimosta

Henrik II:n hoviin ilmaantuu 16-vuotias kaunotar, joka vetää kaikkien katseet puoleensa: hänellä on vaaleat hiukset ja hohtavan valkea iho. Hän on myös hyveellinen ja kaino, sillä hän on elänyt eristettyä elämää kaukana hovista. Clèvesin ruhtinas rakastuu tyttöön korviaan myöten ja äitinsä toiveet täyttääkseen tyttö suostuu kosintaan. Mutta vaikka ruhtinaalla on aviomiehen oikeudet, hänellä ei ole paikkaa vaimonsa sydämessä. Sitten eräänä iltana Clèvesin ruhtinatar kohtaa tanssiaisissa Nemoursin herttuan, hovin komeimman ja miellyttävimmän miehen.
Romaanin kirjoittaja Marie-Madeleine de La Fayette oli aatelinen ja hovineito. Hänen omaa elämänsäkin oli poikkeuksellinen, kuin suoraan romaanista. Uusi suomennos on Annikki Sunin.

Marie-Madeleine de La Fayette syntyi Pariisissa 1634 ja sai aatelistytön perussivistyksen. Hän oli Anna Itävaltalaisen hovineito ja eli aatelisten ja kirjallisten piirien kiinnostavaa elämää. Hän solmi avioliiton La Fayetten kreivin kanssa, muutti miehensä tiluksille ja synnytti kaksi poikaa. Vuonna 1659 hän palasi ilman miestään Pariisiin ja alkoi pitää kirjallista salonkia. Clèvesin ruhtinatar sai osakseen loistavat arvostelut ja nostatti kiivaan kohun.

CLèvesin ruhtinatar ilmestyi ilman tekijänimeä. Jotkut epäilivät nimettömyyden syyksi omakohtaisuutta. Madame de La Fayette ja Mietelmistään tunnettu François de la Rochefoucauld olivat nimittäin niin läheisiä ystäviä, että arveltiin heidän kirjoittaneen kirjan yhdessä. Nimettömyys johtunee kuitenkin siitä, että kirjailija kuvaa Ludvig XIV:n hovin juonitteluja, vaikka onkin sijoittanut teoksensa vuosiin 1558-1559. Mutta romaanin pääteema – puhdas intohimo ja rakkauden kumouksellisuus – on epäilemättä kummunnut eletystä elämästä. Kun François de la Rochefoucauld kuoli 1680, Marie-Madeleine de La Fayette vetäytyi hiljaisuuteen. Hän kuoli vuonna 1693.
(takakansi- ja lieveteksti Otava 1998)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

252

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

243

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

261

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

212

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Kieli