Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kuoleman divisioona

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Tämä ainutlaatuinen dokumenttiromaanikuvaa yhtä talvisodan kauhistuttavinta vaihetta. Kunniamerkeillä palkittu puna-armeijan 18. jalkaväkidivisioona ja sille alistettu 34. kevyt hyökkäysvaunuprikaati oli sodan sytyttyä 30. marraskuuta 1939 saavuttanut vaivattomasti Suomen alueella olevan maantien Käsnäselästä Pitkärantaan. Joulukuun 28. päivänä suomalaiset joukot piirittivät koko divisioonan, pirstoivat sen yhdeksäksi erilliseksi motiksi ja alkoivat tuhota sitä vähitellen. Sitä auttoivat neljänkymmen asteen pakkaset ja hirveä nälänhätä.
Kolme kuukautta jatkuivat taistelut, kärsimykset ja hidas kuolema. Apua ei saatu. Divisioona oli tuomittu tuhoutumaan, mutta puna-armeijan ylipäällystö ei antanut lupaa läpimurtoon. Vihdoin 28. helmikuuta lupa saatiin, mutta omien luokse pääsi vain noin 1.000 miestä ja naista. Olettamusten mukaan moteissa tuhoutui yli 15.000 puna-armeijan sotilasta. Divisioonan komentaja G. F. Kondrashov teloitettiin.

Anatoli Gordijenkon teos perustuu divisioonassa palvelleen sotakirjeenvaihtaja, politrukki N . I. Klimovin päiväkirjaan. Päästyään vapaaksi piirityksestä tämä ei pystynyt kirjoittamaan eikä puhumaan kokemuksistaan. Se oli kiellettyä ja vaarallista.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Tapahtuma-aika

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

326

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Lisätietoja

Suomennettu käsikirjoituksesta