Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Englantilainen potilas

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Michael Ondaatje on merkittävimpiä englannin kielellä kirjoittavia nykykirjailijoita; hänen romaaninsa Englantilainen potilas voitti jaetun Booker-palkinnon vuonna 1992. Ondaatjen kuvauksessa sodan yhteen saattamista ihmisistä on runollista voimaa. Hän loihtii unenomaisella herkkyydellä esiin tilanteita ja paikkoja, pieniä hiljaisuudessaan paljon puhuvia hetkiä, valon ja varjon vaihteluja, luonnon eleettömän läsnäolon.

Toisen maailmansodan viime hetkillä Saharan autiomaahan putoaa liekehtivä lentokone. Ihmeen kaupalla hengissä säilynyt, palanut, kasvoton ja nimetön lentäjä saa vuodepaikan liittoutuneiden sairaalassa, syrjäisestä huvilasta Firenzen lähellä. Kanadalainen sairaanhoitaja Hana, jonka tulevaisuudenuskon sota, kuolema ja henkilökohtaiset onnettomuudet ovat tuhonneet, ottaa miehen potilaakseen.
Raunioitunut sairaala tyhjennetään, mutta Hana ja kuolemaa tekevä ”englantilainen potilas” jäävät. Ennen pitkää heidän seuraansa liittyvät varkaudesta tuomittu, morfiinista lohtua hakeva vanha Caravaggio ja brittiarmeijaan värväytynyt intialainen Kip.
Hitaasti nämä sattuman oikusta yhteen joutuneet ihmiset tutustuvat toisiinsa. Ajattomassa tilassa he kulkeutuvat toistensa tarinoiden mukana eri puolille maailmaa.
Läheisyyden ilmapiirin voimistuessa esiin nousee kysymys: kuka ”englantilainen potilaaksi” kutsuttu mies oikein on?
(takakansiteksti)

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Alkukieli

Elokuvat

Vie pois Kirjasampo.fi-sivustolta.

Tekstinäyte

Kun matkasin heidän kanssaan tietämättä missä olin, tarvitsin vain jonkin pienen harjanteen nimen, tiedon jostakin paikallisesta tavasta, jonkin pienen solun tämän historiallisen eläimen olemuksesta, ja heti maailmankartta loksahti taas paikoilleen.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

310

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

315

Kieli

Kääntäjä

Sarjamerkintä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä