Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Elämän kontrapunkti

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

’Elämän kontrapunkti’, jota pidetään Aldous Huxleyn – ’Uljaan uuden maailman’ tekijän – parhaana romaanina, on vuonna 1928 ilmestynyt älykäs yhteiskuntasatiiri Englannin yläluokan piiristä. Runsaan henkilögalleriansa ja välähdyksenomaisen kertomatapansa avulla Huxley valottaa henkilöidensä luonnetta mahdollisimman monelta eri puolelta ja ilmentää myös elämää ja ihmisten keskinäisiä suhteita yleensä. nimen ’kontrapunkti’ romaani on saanut kirjailijan toteamuksesta, että ihmiskohtalot elämässä alituiseen sivuavat toisiaan, kohtaavat milloin samansuuntaisina, milloin vastakkaisina, kietoutuvat yhteen ja eroavat jälleen.
Aldous Huxleyn aihepiiri yltää taiteista, tieteistä ja filosofiasta uskontoon, politiikkana ja rakkauteen. Hän kuvaa avoimesti moraalittomuuden, tunteettomuuden ja tekopyhyyden ilmiöitä, vallanhimoa, pätemisen tarvetta ja itsetuhon viettiä, pilkkaa erikoisuuksien metsästäjiä ja harrastelijatiedemiehiä. Hänen henkilöidensä joukossa on myös kylmäpäisiä nautinnon etsijöitä, seksuaalihurjastelijoita ja ’atavistisen’ elämäntavan palvojia. Juuri koettu ensimmäinen maailmansota on jättänyt jälkensä näihin Huxleyn ihmisiin.
Monilla romaanin hahmoilla on selvästi havaittuja esikuvia. Niinpä elämänmyönteistä Mark Rampionia, taidemaalaria ja kirjailijaa, on sanottu Huxleyn ystävän D. H. Lawrencen muotokuvaksi. Kirjailijan omia piirteitä taas huomaa Philip Quarlesissa – aina ulkopuolisena pysyttelevässä älykkäässä tarkkailijassa, joka herkästi imee itseensä vaikutelmia ja miltei yhtä helposti luopuu niistä…
’Elämän kontrapunktista’ piirtyvät hilpeällä tavalla näkyviin koko iloisen 20-luvun levottomat, moni-ilmeiset kasvot.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Tarkka aika

Asiasanayhdistelmät

Alkukieli

Tekstinäyte

“Ainoa seuraus ajamastanne jatkuvasta kehityksestä”, hän sanoi, “on se, että muutaman sukupolven kuluessa tulee tapahtumaan todellinen vallankumous – luonnonmukainen, kosminen vallankumous. Te horjutatte luonnon tasapainotilaa ja lopulta luonto on sen palauttava. Tämä prosessi tulee olemaan teidän tapauksessanne varsin epämiellyttävä. Tuho tulee olemaan yhtä nopea kuin oli nousukin. Nopeampikin, sillä ajaudutte vararikkoon kaikki tyynni ja törsäätte pääomanne. Rikkaalta vie aina jonkin aikaa koota varansa, mutta kun se kaikki on mennyttä, häneltä ei vie kuin hetken nääntyä nälkään.”
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

551

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

478

Kustantaja

Kääntäjä