Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Äitini tarina

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Yasushi Inoue on Japanin eturivin kirjailijoita, tyylin taitaja, ihmisen mestarillinen kuvaaja. Hänen keskeisiä teemojaan on yksinäisyys, elämänsä tarkoitusta etsivän ihmisen kamppailu. Äitini tarina on hieno, toteavan realistinen, samalla herkän lyyrinen kuvaus vanhenemisesta, siitä kuinka ihminen vähä vähältä pyyhkii pois mennyttä elämäänsä. Mitä hän muistaa, tai haluaa muistaa, on läheistenkin vaikea ymmärtää. Se ei noudata ulkopuolisten käsityksiä. Vuosikymmenien avioliitto ja rakastettu aviomies unohtuvat. Ajatus vaeltaa vapaana, näennäisestä sovinnaisuudesta piittaamattomana se etsii ja valitsee kiintopisteensä.
Sitten ”poissaolo kaiken sen luota josta pitää” menettää merkityksensä, lapset, ympäristö iloineen ja suruineen – matka ihmisen perimmäiseen yksinäisyyteen on alkanut.
Äitiä kuvatessaan Inoue kasvattaa esiin myös lasten elämän ja heidän keskinäiset suhteensa. Inoue ei kaunistele ihmisiään, mutta hän ymmärtää heitä: niin vanhenevaa äitiä kuin omaisia, joiden myötä tunto ja aika eivät aina riitä.
Äitini tarina on väkevä matka ihmisen sisimpään; romaani jossa liikutaan ihmiselämän salaperäisimmillä alueilla, viimeisillä vyöhykkeillä.
(takakansiteksti)

Asiasanayhdistelmät

Tekstinäyte

Toisinaan hänen ikääntyneillä kasvoillaan näkyi vihaa, mutta sitä kesti vain hetken aikaa, ja ilme hävisi kohta. Minusta tuntui, että kaikki mikä hänen lakastuneen lehden kaltaisessa ruumiissaan ja rapistuneessa mielessään oli yhä elävää, oli tislautunut – niin kuin vesi josta kaikki epäpuhtaudet on poistettu – tunteiksi joille oli luonteenomaista eräänlainen kuulaus ja äärimmilleen pelkistetty yksinkertaisuus.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

183

Kieli

Kääntäjä

Sarjamerkintä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä