Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Tyttö ja tupakka

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Musta komedia, jonka elementtejä ovat yhteiskunnan lähes paranoidi tupakanvastaisuus ja lasten oikeuksien aggressiivinen korostaminen.

Maailma on muuttunut valtavaksi päiväkodiksi, jossa tupakointi on kielletty ja valtansa humalluttamat lapset määräävät kaikesta. Nelikymppinen mies, väärinymmärretty ja uhanalainen olento, polttaa salaa tupakan työpaikkansa vessassa. Pieni tyttö yllättää hänet itse teosta ja syyttää pedofiliasta. Lapsista koottu tuomioistuin tuomitsee miehen, ja kansainvälisen tosi-tv:n yleisö äänestää kuolemantuomion puolesta. Pieni virheliike on tehnyt miehestä hirviön, jonka lunastettavaksi jäävät vuosisatojen synnit.

Ranskalaisen Benoît Duteurtren (s. 1960) kafkamainen kertomus puolustaa aikuista ihmistä häviävänä luonnonvarana. Hän on kotimaassaan paitsi tunnettu kirjailija ja musiikkikriitikko, myös kulttuuristen pommien räjäyttelijä samaan tapaan kuin Michelle Houellebecq ja Frédéric Beigbeder.
(Like)

Aiheet ja teemat

Alkukieli

Tekstinäyte

Yksin, lopultakin yksin neljännen kerroksen vessassa, housut nilkoissa, nautiskelen savukkeestani kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Vastapuhallettu savu pakenee avonaisesta ikkunasta ja minusta tuntuu, etteivät asiat niin huonosti olekaan. Tullessani aamulla virastokeskukseen tunsin iloista alkuviikon tarmoa. Viikonloppu oli takana; en näkisi Latifan veljenpoikia pitkään aikaan; kukoistava kotini, lempeä rakkaus, jopa kaupungin löyhkäävät valtaväylät, arkisuudestaan huolimatta kaikki tämä tuntuu paremmalta kuin perhe-elämä. Kiellot ovat yhä olemassa, mutta niin on myös ihmisen neuvokkuus. Eikä mikään ei voi estää minua polttamasta tätä savuketta suljetun oveni suojissa. Voimasuhteet ovat epätasaiset, mutta pystyn yhä taistelemaan. Juuri äsken, kun astuin hissiin, onnistuin ohittamaan kolme vekaraa ja sulkemaan oven heidän neniensä edestä. Kori oli jo matkalla ylös kun he vielä rummuttivat ovea raivoissaan siitä, että joutuisivat odottamaan tarhaan pääsyä toiset viisi minuuttia.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

186

Kustantaja

Kääntäjä