Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Myöhempien aikojen pyhiä

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Itkosen vahva esikoisromaani kysyy suuria kysymyksiä

David on nuori mormoni, jonka koko perhe on kuollut lento-onnettomuudessa ja jonka kohtalo on paiskannut Salt Lake Citystä kaukaiseen Suomeen viemään uskonsanaa eteenpäin. Matkatoverina Davidilla on Mark, tinkimätön pyhä nuorukainen, joka kuorsaa helvetillisesti ja jonka täytyy aina saada polkea pari pyöränmittaa kumppaninsa edellä.
Vieras maa ei päästä nuoria matkasaarnaajia helpolla. Paikallinen seurakunta koostuu vaivautuneista pulleista ihmisistä, jotka paistavat paljon pullaa ja ammentavat vettä mustaan peltiseen laatikkoon. Hiljainen eteläsuomalainen kaupunki ei ota avosylin uutta uskonsanomaa vastaan.
Davidin ja Markin välit kiristyvät. David alkaa epäillä uskoaan ja koko olemassaolon mielekkyyttä. Kaiken yllä lepää uhka siirrosta jos mahdollista vielä kylmempään ja tylympään pohjoiseen. Ja kun David sitten törmää pihalla naapuriinsa Emmaan, lihallistuvat kysymykset uskosta, toivosta ja rakkaudesta. Millainen jumala voi määrätä yhden ihmisen kantamaan tällaista määrää epätoivoa ja syyllisyyttä? Kuinka monta tuhatta kertaa on Jumalalta ja kanssaihmisiltä pyydettävä anteeksi saadakseen luvan rakastaa?

Juha Itkosen viiltävän terävä, kirkas kieli ja alusta loppuun vangitsevasti soljuva kerronta pakottavat lukemaan eteenpäin. Teos on paitsi moraalifilosofinen sukellus ihmisyyden ytimeen, myös mahdollisuus katsoa Suomea uudesta näkökulmasta: Miltä näyttää pyhän amerikkalaisen silmin tämä outo, painostavan hiljainen maa, jossa vähät talot ovat etäällä toisistaan ja ovien kanssa on niin perin hankalaa?
(Tammi)
Juha Itkosen romaanissa kaksi mormoninuorukaista saapuu Amerikasta suomalaiseen pikkukaupunkiin lähetystyöhön. Suomalaiset oudoksuvat nuhteettomia, siististi pukeutuneita sananjulistajia ja pitävät heitä häirikköinä. Heidän läsnäolonsa "kiusasi ihmisiä kuin väärälle taajuudelle asetettu radio". Nuorukaisista taas hiljainen Suomi vaikutti epätodelliselta, ikään kuin he olisivat joutuneet mustavalkoiseen, venäläiseen mykkäfilmiin. Erilaisuus, yhteisön ulkopuolisuus on etevästi kuvattu.

Mormonipojat, suoraviivainen atleetti Mark ja hento, herkkä David, päähenkilö, ovat niin erilaisia luonteiltaan ja asenteiltaan, etteivät välittömästi ymmärrä toisiaan, vaan käyvät tahatonta, hiljaista valtataistelua Vastakohtaisia he ovat myös uskossaan. Mark luottaa kaikissa olosuhteissa kirkkonsa opinkappaleisiin. Davidin valtaa tämän tästä epäily. Kahden ihmistyypin kuvauksessa romaani tavoittaa yleispätevyyttä: uskova ja epäilevä luonne reagoivat kumpikin tavallaan, oli sitten kyseessä uskonto, poliittinen ideologia tai tieteellinen teoria.

Itkosen esikoisromaani on mukaansatempaava ja miellyttävä lukukokemus. Sen aihe on tuore, ja erilaisten maailmankatsomusten törmäyksistä syntyy huumoria: koomisia, ironisia ja groteskeja tilanteita.

(Kalevi Jäntin palkintolautakunnan perustelut)

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Tekstinäyte

Ennen puoltapäivää emme päässeet puheisiin kenenkään kanssa. Monet taloista olivat tyhjillään, nurmikot leikkaamatta ja rumat muoviset postilaatikot ääriään myöten täynnä. Tähän aikaan suomalaiset ovat kesäasunnoillaan, Kalevi oli saanut sanotuksi, keskellä metsää tuhansien järvien rannoilla. Nekin ovat jotka aukenivat kolahtivat nopeasti kiinni, ulvahtivat saranoillaan ennen kuin Mark oli ehtinyt ojentaa kätensä ja esitellä asiamme. Kaupunki ei ollut varsinaisesti vihamielinen mutta välinpitämätön se oli, nukahtanut omaan mykkään apatiaansa. Ainoastaan kerran vanha kumara mies astui omakotitalonsa portaille, heristi meille nyrkkiään ja huusi särkyneellä äänellä jotain kummallista.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

295

Kieli

Lisätietoja

Ilmestynyt myös Loisto-pokkarina.

Sarjamerkintä