Isäni seurakuntaa

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

1900-luvun alku Varsovassa. Sen Krochmalnakadulla asuu rabbi perheineen, ja heidän kotonaan toimii bet din, juutalaisten tuomioistuin. Rabbin ovesta astelee sisään juutalaisia, jotka kääntyvät hänen puoleensa milloin missäkin asiassa – tarvitessaan testamenttia, saadakseen avioeron, halutessaan neuvoa. Tätä kaikkea tarkkailee pieni poika. Tarinoihin on tallennettu erään yhteisön ja elämäntavan historiaa. Ihmiset elävät köyhyydessä, mutta kiinteässä yhteisössä, joka kantaa huolta jäsenistään.

Kun Singerille myönnettiin Nobelin kirjallisuuspalkinto, perusteluissa mainittiin nimenomaan teos Isäni seurakuntaa. Siinä kirjailija kertoo lapsuutensa maailmasta viime vuosisadan alun Varsovassa, hänen lukijoilleen tutulla Krochmalna-kadulla. Singerin isä oli rabbi, ja heidän kotonaan sijaitsi bet din, juutalainen tuomioistuin. Sen puoleen lähikorttelien asukkaat kääntyivät aina kun tarvittiin neuvoa: kun piti solmia avioliitto tai ottaa ero, tehdä testamentti tai ratkaista riita. Niinpä Singerien kotiin tulvivat kadulta mitä merkillisimmät ihmiset draamoineen.

Myös Singerin oma perhe ja suku vilisi värikkäitä kohtaloita. Osa kirjan tarinoista kertoo perheen historiasta ja vaiheista keskellä ensimmäistä maailmansotaa, venäläis- ja saksalaisvallan alla. Samalla kasvaa esiin kirjailijan omakuva: aluksi utelias pikkupoika, joka vetäytyy vieraan tullessa huoneen nurkkaan, ettei häntä vain käskettäisi pois kuulemasta aikuisten jännittäviä asioita; sittemmin nuori mies, joka pohtii olemassaolon perimmäisiä kysymyksiä ja kehittää vähä vähältä kriittistä suhtautumista uskonnollisiin dogmeihin. (Poiminta teoksen kansitekstistä)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

326

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika