Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Raja-asema

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Korpiselän vartioasema on rajalla, jota kutsutaan Euroopan rauhallisimmaksi. Nuori, juuri kadettikoulusta päässyt luutnantti Antti Perälä komennetaan rajavartiostoon, ja hän saapuu asemapaikalleen keskellä sydäntalvea. Vanha vartiopäällikkö opastaa uuden tulokkaan normaaleihin rutiinitehtäviin korostaen kuitenkin tehtävän päivittäin muuttuvaa luonnetta.

Raja sellaisenaan on nuorukaiselle hätkähdyttävä elämys: vain metsään hakattu, kymmenen metriä leveä ura, molemmilla puolillaan kahden valtion rajapaalut. Aukon sivuilla kulkivat valvontapolut, joita pitkin kummankin valtion rajamiehet astelivat päivittäin. Vartiopäällikön normaalien tehtävien ohella Perälä joutuu tutkimaan öisiä kulkijoita, jotka milloin mistäkin syystä pyrkivät salaa maasta toiseen. Hänet kutsutaan taltuttamaan humaltunutta isäntää, ja hän saa tämän tästä tiedustella naapurin puolelta irtipäässeitä koiria ja muita kotieläimiä.

Raja-asema on osin tositapahtumiin perustuva romaani rajavartioston toimista ja elämästä siellä. Tikkanen on ammentanut paljon omista kokemuksistaan rajavartiostossa, ja hän saa mitättömiltäkin tuntuvat sattumukset elämään ja kirvoittamaan monasti hymyn lukijan huulille. (Takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

208

Kustantaja