Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Ensio

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Taidokas kuvaus aikuistuvasta nuorukaisesta, ongelmista jotka koulun lopettaminen ja ahdashenkinen uskonnollinen koti aiheuttavat, ensimmäisistä työkokemuksista, oman paikan etsimisestä elämässä. ”Ensio” on Martti Mäkisalon toinen kirja, Otavan novellikilpailussa 1977 lunastettu ”Reunanen” sai runsaasti kiitosta osakseen.
Ensio on saanut keskikoulun miten kuten päätökseen, mutta ei halua ajatella elämäänsä sen pidemmälle. Suhteet vanhempiin ovat vaikeat, varsinkaan isälle Ensiolla ei tunnu olevan puhuttavaa. Vanhempi veli on jo poissa kotoa. Ensio viettää aikaansa vinttikamarissa, lukee salaa romanttista viihdettä ja unelmoi tytöistä.
Vastoin vanhempiensa tahtoa Ensio menee töihin maanperätutkimusporukkaan joka kiertelee lähiseudulla. Työtovereittensa kanssa hän oppii vähitellen sellaista minkä tietää nuoren miehen elämään kuuluvaksi. Sattumalta löytynyt tyttö, Tellu, tuottaa ensin iloa, mutta aiheuttaa sitten raskaan pettymyksen. Kodista peräisin olevat syyllisyyden tunnot tunkevat yhä uudelleen päälle, varsinkin kun äiti yllättäen kuolee. Elämä on ajautua uudelleen harhailuksi, mutta sitten alkaa kiintopisteitäkin näkyä.
(takakansiteksti)

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Nimi

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

124

Kieli