Selvä peli, sanoi Fallesmannin Arvo

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

pakinakokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

”Selvä peli sanoi Fallesmannin Arvo” jatkaa Sakari Pälsin poikajutelmien sarjaa verrattoman lystikkääseen tapaan. Kirjan ”minä” ja Fallesmannin Arvo sekä kumppanusten nokkela ”aseenkantaja”, Linnamäen pikku Otto, ovat jälleen liikkeellä hämäläisen maakylän tutussa maisemassa, ja heidän elohopeamaisen vilkas mielikuvituksensa matkaansaattaa monenlaista jekkua. Alkajaisiksi pojat onkivat Ranta Affen kanaa nokkospensaasta ja vauhtiin päästyään syöttävät sille seuraavalla kerralla peräti käärmeennahkaa. Koko kylä riemuitsee, kun Fallesmannin Arvo mykistää jahtitorvella kummallisen puhekoneen, mutta pullansyöntikilpailusta pappilan maisterin kanssa hän ei selviäkään yhtä loistavasti. Välillä hypellään pirtissä sarvipukkipiiritanssia ja kalastetaan kahvipannunkantta avannosta. Tukkapöllyä pojat saavat maistaa tuon tuostakin, ja se antaa puolestaan aiheen omatoimiseen hiustenleikkuuyritykseen, josta sitten seuraakin aivan odottamatonta harmia. Hauskaa pojilla kuitenkin on, ja hauskaa on myös lukijalla.
Sakari Pälsin lastuista ja poikajutelmista on sanottu, että ne ovat ”suomalaiset sanan puhdasta rukiista leipää”. Hänen tarinointinsa on jäljittelemättömän omintakeista, siinä tuntuu kielen ja sanonnan voimallinen mahti. Uudessa jutelmakokoelmassaan Sakari Pälsi jälleen osoittaa, että ne lähteet, joista hän on aiheensa ja rikkaan huumorinsa ammentanut, ovat edelleenkin ehtymättömät.
Erkki Tanttu on kuvittanut nasevilla piirroksilla tämän teoksen, joka ilmestyy kirjoittajansa 75-vuotipäivän ja kuvittajansa 50-vuotispäivän merkeissä.
(takakansiteksti Otava 1957)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

120

Kuvittaja