Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kielletty päiväkirja

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Alba de Céspedes kuuluu tämän hetken Italian tunnetuimpiin kirjailijoihin. Hänen esikoisromaanistaan muodostui kansainvälinen menestyskirja, joka on käännetty 22 eri kielelle. Naisen asema avioliitossa ja sen ulkopuolella, toimessa ja kotona on keskeisenä aiheena hänen romaaneissaan, ja se älykkyys ja lämmin inhimillisyys, jolla hän tähän aiheeseensa on syventynyt, selittää hänen romaaniensa osaksi tulleen suuren suosion niin Italiassa kuin sen ulkopuolella.
”Kielletty päiväkirja” on signora Valeria Cossatin perheeltään salaa kirjoittama luottamuksellisen avomielinen päiväkirja. Michele on miellyttävä puoliso ja hyvä isä, mutta avioliiton arkipäivä on lannistanut hänet huolimatta siitä, että Valeria on kaikin tavoin huolehtinut kodista, lapsista, miehestään, jopa auttanut taloudellisestikin. Ja niin elää Valeria voimakkaasti omaa elämäänsä kodin ja toimipaikan ohella – päiväkirjassa tapaamme hänet sellaisena kuin hän muiden mielestä on, mutta myös hänen sisimmät tunteensa, unelmansa, kaipauksensa ja hänen uuden rakkautensa. Tämä tunne kasvaa yhä voimakkaammaksi, tietoisemmaksi, kunnes eräänä päivänä molemmat tunnustavat kaipauksensa ja kysyvät: miten järjestämme elämämme?
”Kielletty päiväkirja” on romaani, joka ei hevillä unohdu; se kertoo miehen ja naisen, äidin ja lasten, veljen ja sisaren välisistä suhteista ahtaassa perhepiirissä, jonka siteitä jokainen heistä yrittää kunnioittaa, mutta etsii silti omaa onneaan. Heidän tarinansa on kirjoitettu ymmärtämyksellä, myötäeläen ja mukaansatempaavalla kertojankyvyllä. - ”Kielletty päiväkirja” kiehtoo, vangitsee ja avaa monia uusia näköaloja.
(takakansiteksti)

Uudelleen löydetty italialainen kulttiromaani naisen salaisista ajatuksista on sekä aikansa kuva että häkellyttävän ajankohtainen.

43-vuotias Valeria on elämäänsä tyytyväinen perheenäiti, kunnes hän eräänä päivänä ostaa mustan vihkon. Kirjatessaan arkisia havaintojaan ylös Valeriasta tuntuu kuin hän näkisi perheensä ja itsensä ensimmäistä kertaa todella. Itsestäänselvästä tulee ristiriitaista, pienestä suurta ja mullistavaa.

Kielletty päiväkirja on kertomus sodanjälkeisestä Euroopasta ja keskiluokkaisen naisen pyrkimyksestä murtautua hänelle määrätystä roolista juuri ennen 60-luvun seksuaalista vallankumousta. Otava tuo vuonna 1956 suomennetun teoksen uusien lukijasukupolvien saataville.

(Otava 2022)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Tein virheen ostaessani tämän vihon, suuren virheen. Mutta nyt on myöhäistä katua sitä; vahinko on jo tapahtunut. En edes tiedä, mikä minut sai sen hankkimaan. Se oli pelkkä sattuma. En ikinä ole ajatellutkaan ruveta pitämään päiväkirjaa, jo senkin vuoksi, että päiväkirjan on pysyttävä salaisena ja että minun siis olisi kätkettävä se Micheleltä ja lapsilta. Minua ei lainkaan miellytä salailla mitään, ja sitä paitsi asunnossamme on niin vähän tilaa, että se tuskin onnistuisikaan. Näin se tapahtui:
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

289

Kustantaja

Kieli

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli