Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Mikko Mustapää

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Karjalaisessa talonpoikasromaanissaan sotiemme vaiheilta Vilho Kojo kertoo erään syrjäisen kyläyhteisön ihmiskohtaloista, tapahtumista, jotka toisiinsa punoutuneina köynnöstyvät vahvaksi ja vaikuttavat elämänkertomukseksi.
Romaanin keskeinen hahmo, Mikko Mustapää, on heimonsa talonpoikaisen aineksen väkeväpiirteinen edustaja, mies, jonka juuret ovat erottamattomasti maassa. Kätevyydellään ja sitkeydellään hän on kohottanut talonsa; rakentajansa elämässä se on merkinnyt kaiken tosiolevaisen täyttymystä, uskon, toivon ja voiton vertauskuvaa. – Talvisodan syttyessä joutuu jo hopeahiuksinen Mikko perhekuntineen ja läheisine naapureineen raskaalle evakkotaipaleelle. Talot jäävät, kylä autioituu, kosketus entiseen säilyy vain vaeltajien muistoissa. Niissä he elävät omia menneitä vaiheitaan, niissä Mikko Mustapääkin palaa vielä miehuutensa voimantäyteisiin päiviin. Kadonnutta ei kuitenkaan saa takaisin, aika on hänen kohdallaan vierähtänyt lopullisesti ohitse. Kun Mikko sitten jälleen seisoo omalla kamarallaan, on hänen alistuneena todettava, miten keskeneräiseksi ihmisen elämäntyö usein parhaimmillaankin on jäänyt.
Viljo Kojon uusi romaani on tekijänsä karjalaisen kertojanlaadun välitöntä ja vakuuttaa ilmausta. Se on lämmin ja inhimillinen, tyyliltään elävä, rikaskuvioinen kirja, jonka heleän tai tumman mietteliään perusvirityksen on sanellut kirjailijan syvä ja ehdoton kiintymys kotiseutuunsa ja sen ihmisiin.
(takakansiteksti)

- - -

Mikko Mustapää (1956) kuvaa sodan jaloista "evakkoon" lähtevän päähenkilön ohessa herkästi karjalaisen kyläyhteisön ihmiskohtaloita. (Aarne M. Peltosen esipuheesta teoksessa Talo kalliolla; Tänään ei kukaan auta ketään; Novelleja, Karisto 1978)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

292

Kieli