Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Apinamorsian

Videot

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Närhi kuljettaa rinnakkain kahta eri aikakausiin sijoittuvaa tarinatasoa, jotka punoutuvat yhteen tarinoiden ja myyttien kautta. Muinaisen maya-kansan ajanlasku päättyy vuoteen 2012. Tämän on väitetty tietävän joko maailmanloppua tai uuden ajan alkua.

Romaanin historiallinen tarinataso seuraa Toiaa, 15-vuotiasta maya-nuorukaista, joka etsii miesjoukon mukana ketsaalilintuja niiden arvokkaiden pyrstösulkien toivossa. Pyyntiretki saa uuden suunnan, kun pilvimetsässä Toian syliin putoaa sinisilmäinen, tatuoinnilla merkitty pieni tyttö. Apinoiden kasvattama nelivuotias on uuden maailmanvuoden airut, Sulkakäärmeen morsian. Närhi kuvaa muinaisen kansan elämäntapaa yksityiskohtaisesti, aistillisesti ja runollisesti.

Vuonna 2012 kuusikymppinen valokuvaaja Lauri Kurki herää sairaalan sängystä muistamatta, kuinka on sinne päätynyt. Äkillinen aivoinfarkti on vienyt mieheltä puhekyvyn ja muistin. Kurki etsii mielensä ja muistinsa sameista sokkeloista minuutensa rakennuspuita tilanteessa, jossa luotua maailmaa ja raakaa todellisuutta on liki mahdotonta erottaa toisistaan. Kaikki on alettava alusta, niin maailman kuin minuudenkin määrittäminen.

Kunnianhimoinen Apinamorsian pohtii ihmisenä olemisen ydintä, muistin ja minuuden merkityksiä. Kirjallisuuden lajityyppejä sekoittava romaani yhdistää jännittävästi menneen ja tulevan, ikuisen ja hetkellisen. Närhen romaani osoittaa, että ihmisen ydintarpeisiin kuuluu halu määritellä, hakea yhteyksiä, merkityksiä ja sanoja.
(Niina Holm/ Sanojen aika)
Siellä, missä vuoret nousevat pystysuoraan merestä ja pilvet laskeutuvat puiden latvojen tasalle, me seurasimme sädehtivää ketsaalia.

Keski-ikäinen mies herää sairaalassa eikä tiedä omaa nimeään. Hänen päästään ovat pyyhkiytyneet ihmiset, tapahtumat ja muistot. Minne maailma katosi?

Mies saa kuulla olevansa Lauri Kurki, valokuvaaja. Kun hän pääsee sairaalasta kotiin, hänen on ryhdyttävä nousemaan portaita mielensä tyhjästä kellarista. Kurjen alitajunnasta alkaa kummuta kuvia, joita hän ei välttämättä haluaisi katsella. Mutta ovatko ne totta? Vai onko hän kuin Liisa Ihmemaassa, putoamassa peilin lävitse toiseen todellisuuteen?

Harri Närhin Apinamorsian vie arvaamattomalle maaperälle, aivosähkökäyrien rajaseudulle, jossa joku on olemassa täällä, vaikka jonkun toisen elintoiminnot toisaalla ovat jo lakanneet. Kumpi kuvitelma on tosi aivoinfarktin pelottavalla kartalla? Ja mikä on Sulkakäärme? Tai kuka?

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Tapahtuma-aika

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

293

Kustantaja

Kieli

Videot

Elävän arkiston upotuskoodi