Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Menetettyjen jokien armeija

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Koskettava kuvaus isänmaattoman kasakkakansan ja italialaisen Friulin kylän vaietuista kohtaloista toisen maailmansodan aikana.

Eletään vuotta 1944 Pohjois-Italiassa. Kansa ei enää tiedä mihin panna toivonsa, minkä pyhimyksen puoleen kääntyä. Friulin kylään on alkanut tulvia saksalaisten liittolaisia, isänmaansa hylänneitä venäläisiä kasakkasotilaita, jotka levittäytyvät seudulle kuin heinäsirkat.
Samaan aikaan matkaavat ihmisillä lastatut härkävaunut kohti Saksaa ja Puolaa, kohti julmaa kohtaloa. Saksalaiset vievät mukanaan myös venäjänjuutalaisen Estherin, jonka huvilasta jää huolehtimaan taloudenhoitaja Marta. Pian huvilaan asettuvat asumaan nuori kasakka Girei, kasakkaupseeri Urvan sekä vanha eversti Gavrila. Ennakkoluuloton ja hyväsydäminen Marta ei näe vihollisia millään suunnalla; hän säälii yhtä lailla vuorten partisaaneja kuin isänmaattomia kasakoita, ja ennen pitkää hänestä tulee Urvanin, arojen miehen, nainen.
Kasakkakansa huutaa ilmoille halunsa elää, protestoi sokeasti omaa kohtaloaan. Riuduttava väsymys sotaan herättää kipeitä kysymyksiä, ja toisinaan epätoivo muuttuu riehakkaaksi raivoksi kaikkea ja kaikkia kohtaan. Toive saksalaisten lupaamasta uudesta isänmaasta on kuin lasten satu: Friuli ei ole aro, se on tiuhaan asuttua aluetta. Kokonainen kansa ei voi hävitä jäljettömiin, joten vaelluksen on jatkuttava. Ja siinä vaellustarinassa Martalla on tärkeä osa.
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

287

Sarjamerkintä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä