Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Lähtöpesä

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Ryhmä nuorukaisia saapuu syksyisenä aamuna Kauppalan konepajalle opettelemaan metalli- ja konemiehen työn alkeita baskeripäisen työnjohtajan tiukassa ja isällisessä komennossa. Palkka on niukka ja asuminen vie siitä suurimman osan. Kesäinen työharjoittelu tuo pientä parannusta poikien talouteen. Veturinkuljettajat ja konepajojen esimiehet opastavat pojat kädestä pitäen ammattiin. Työvuorot ovat pitkiä ja veturin höyrykattila uin ahne paholainen. Suurissa lepohuoneissa meno- ja paluuvuorojen välissä torkutut tunnit eivät virkistä tarpeeksi – torkahtaminen työvuoron aikana pääsee joskus yllättämään, ja vedenpinta häviää veturin vesilasista. Eikä urakkatyö konepajassakaan päästä helpolla; vain hyväksytystä työstä maksetaan.
Lähtöpesä on poistohöyryn ja koivuhalon savuntuoksuinen kuvaus veturimiesten työstä höyryvetureiden valtakauden loppuajoilta, 1950- ja 60-lukujen taitteesta. Lukija aistii myös konepajahallien katkut ja äänet. Työskentelyä ja työstämistä seurataan tarkasti – jotkut työstövaiheiden kuvaukset on esitetty hartaan yksityiskohtaisesti. Yhtä suurella hartaudella kohdellaan kirjan ”päähenkilöä”, veturia; Iitoja, Mummuja, Jumboja, Henscheleitä ja Ristoja.
Kirjoittaja yhdistää kirjassaan vankkaan ammattitietämykseensä selkeän kuvan rautatieläisen arjesta, vapaa-ajasta ja perhe-elämästä ja ankkuroi tapahtumat ajan yhteiskunnalliseen ja poliittiseen todellisuuteen yhdistäen taitavasti dokumentaarisen ja fiktiivisen kerronnan.
(takakansitekstistä)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

höyryn voimalla

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

258

Kustantaja

Kieli