Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Yksityisiä asioita

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Paavo Haavikolta on totuttu odottamana yllätyksiä, ja yllätyksen hän tarjoaa jälleen. Nuoren polven johtava lyyrikko on kirjoittanut kerrassaan omalaatuisen romaanin.
”Yksityisiä asioita” kertoo miehestä, joka pahoinakin päivinä osaa katsoa eteensä taiten ja tarkoin. Tämä mies, romaanin minä, on hoitanut viidettä vuotta avustuskassaa Helsingissä ja hoitaa sitä edelleenkin: on kevättalvi vuonna 1918, siis epätavallista aikaa kaupungin historiassa. Mutta sota on miehelle sivuseikka, hänellä on muuta miettimistä: kiinteistökauppoja, edullisia sijoituksia, korkoja ja prosentteja. Hän on liikemies, joka pitää ”tasaluvuista, täysistä sadoista ja tuhansista”. Ja lukujen edestä hän totisesti näkee paljon vaivaa, sattuupa hänelle harmillinen laskuvirhekin, joka todetaan kapinan lopputilityksessä, syynä kenraalikuvernöörin matto. Mutta yhtä kaikki: kun uusi vuosikymmen koittaa, hän omistaa kolmanneksen tuottavasta liikeyrityksestä, ja kauppa jatkuu, elämä jatkuu yhdessä vaimon ja koiran kanssa. Paavo Haavikon romaani on erittäin hauska ja notkeasti etenevä, mutta se on samalla oivallinen tutkielma sivullisesta, kasvottomasta miehestä, poroporvarista, jonka egoismi ja täydellinen piittaamattomuus ”suurista tapahtumista” ei kenties ole tietoista ja juuri siksi järkyttävän koomillista.
(takakansiteksti)
Romaani keskittyy Suomen sisällissodan vuosiin. Mieskertojan julkisivun takaa paljastuu monia yksityisiä asioita, kuten se, että hän lyö vaimoaan. Yksityiselämän ulkopuolella tapahtumat kulkevat eteen päin lakkoineen ja levottomuuksineen. Mies ei ole kiinnostunut politiikasta eikä halua asettua sen kummemmin valkoiselle kuin punaisellekaan puolelle ennen kuin voittaja on selvillä.
(Sanojen aika)

Aiheet ja teemat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Tarkka aika

Asiasanayhdistelmät

Alkukieli

Tekstinäyte

Nyt meillä oli paljon työtä, kun suuri joukko virkamiehiä oli erotettu; he olivat hoitaneet virkoja punaisena aikana, ja heti punaisten vallan lakattua nämä virkamiehet oli tutkittu ja poistettu viroista, ja nyt he menettivät oikeuden saada eläkettä ja ne maksut, joita olivat kassaan maksaneet sairauden varalta. Ja he tulivat kaikki valittamaan hätäänsä, ymmärtämättä että täällä on toimittava sen mukaan kuin on määrätty.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

140

Kieli

Kääntäjä

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

228

Kustantaja

Osana julkaisua

Ilmestymisaika

Osana julkaisua