Kaukopartio

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Onni Palaste (s.1917) tunnetaan kirjailijana, jonka kirjoissa sota näyttäytyy sellaisena kuin sitä käytiin. Hänen teostensa näkökulma on vankasti rivimiehen, isänmaansa edestä kaikkensa antavan sotilaan, jonka todellisuus sodan ankarassa arjessa rajoittuu omaan näkökenttään. Palaste antaa äänen niille, joiden ääni kohtalon vuosina hukkui sodan paukkeen alle.
Palasteen uusissa dokumenttinovelleissa painopiste on talvi- ja jatkosodan aikaisessa kaukopartiotoiminnassa. Hän kertoo miehistä, jotka lähtivät tiedusteluretkille yön selkään ja vihollisen sivustaan mukanaan vain rynnäkkökiväärit, sukset, parin päivän muonatavarat ja neuvokkuutensa.
Toimenantoja oli monenlaisia: milloin piti hankkia tietoa vihollisen ryhmityksistä, milloin pelastaa linjojen taakse jäänyt suomalaismielinen vakooja. Oman mutkansa matkoihin toivat retkille otetut venäjän kielen taitajat, sotavangit tai rajan takaa paenneet, joiden luotettavuudesta ei koskaan voinut olla täysin varma.

Tiiviiden taistelukuvausten lisäksi teoksessa on kepeämpiä kertomuksia suomalaississien laskuvarjokursseista, kerskailevasta hierojasta ja vikuroivalla venäläishevosella tehdystä polttopuuhakumatkasta.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Tapahtuma-aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

308

Kustantaja

Kieli