Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kirjava lehmä

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kirjava lehmä on historiallinen romaani. Se yhdistää surutta tosiasioita, sepitettä, huhupuheita, kuvitelmia ja silkkaa vääristelyä. Niin ovat historialliset romaanit ja historiankirjoitus aina tehneet. Mennyttä aikaa ei ole, se täytyy tehdä. Paljon on jätettävä pois ja jotakin lisättävä, jotta kaikista materiaaliröykkiöistä rakentuisi mahdollisimman sävähdyttävä zombie, menneisyyden elävä ruumis.
Kirjava lehmä on sodanjälkeisen Suomen mahdollinen historia. Se kertoo Kekkosen pojista, Osapuolen suuresta salaliitosta, Mika Tiivolasta, Kalevi Sorsasta, Jouko Turkasta, Rauno Kärjestä. Heidän saattelemanaan kulkee tämän Suomemme talous ja elämä välttämättömyyksien ääreltä päin mahdollisuuksien politiikkaa ja politiikan mahdollisuuksia, radikaalin taiteen karjahdusten tuuppimana pahki viihteen pyhää todellisuutta, talouden viimeistä välttämättömyyttä ennen Ilmestyskirjaa, ennen pimeää.
Kirjava lehmä on posthaavikkolaista historiointia. Mitään ei kaihdeta, käytetään kaikkia tyylejä tieteellisestä silkoilusta rasistiseen nyrkkeilyjournalismiin. Kirjoittajat tekevät kaiken itse ja plagioivat arvelematta. Heidän historiansa on yksityinen ja julkinen, objektiivinen ja narsistinen, tulkittu ja tosi, hauska ja haudanvakava.
(takakansiteksti)

Alkukieli

Tekstinäyte

Ja kai sinä tiedät miten siinä käy kun joku alkaa väkijoukossa huutaa. Seuraavaksi paikalla ovat poliisi ja armeija, siitä syntyy anarkiaa, lakkoja ja levottomuuksia; ulkovaltojen luottamus menee tietenkin, sitten pysähtyvät investoinnit, tulee työttömyys, lamasta tulee pysyvä, valuutta romahtaa, inflaatio suututtaa pikkuporvarin – –
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

suuri luento Suomen sodanjälkeisestä historiasta

Ilmestymisaika

Sivumäärä

191

Kustantaja

Kieli