Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Syyskuun 25. päivän aukio

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Komea norjalainen romaani, lavean realistinen kuvaus isästä ja hänen kolmesta pojastaan, taustanaan Norjan yhteiskunnan kehitys sodan loppumisesta meidän päiviimme saakka.

Muiden tavoin Håkon Nyland kokee sodan loppumisen haltioituneena. Maa on jälleen vapaa; nyt alkaa uusi aika, uuden Norjan rakentaminen valtaan tulleen työläisten oman puolueen avulla. Håkon rakentaa talon, perhe alkaa kasvaa ja elämä asettuu urilleen. Juhlasta siirrytään arkeen ja unelmista todellisuuteen – joka ei välttämättä olekaan niin ruusuinen kuin Håkon kuvitteli.

Vuodetkin vaativat vähitellen veronsa ja tulee poikien vuoro. Stig, Axel ja Inge kulkevat eri teitä kuin isänsä ja ajautuvat erilleen myös toisistaan. Kehitys kulminoituu niin yksityisellä kuin yleiselläkin tasolla 1970-luvun alkuun, jolloin Norjassa käydään kiivasta kamppailua maan kehityssuunnasta, mm. EEC:hen liittymisestä.

Syyskuun 25. päivän aukio on viime aikojen huomattavimpia ja myös kiistellyimpiä norjalaisia romaaneja, Solstad on taitava kirjoittaja; perinteinen sukuromaanin muoto elää hänen käsissään tuoreena ja kertojan ääni saa jännittäviä uusia sävyjä. Kerronnassa on vetoa ja lämpöä, tekstissä makua ja hermoa.
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Ilmestymisaika

Sivumäärä

288

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

345

Kustantaja

Kääntäjä