Kuoleman joutsen

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

runokokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Aino Kallas on joutunut viettämään suursodan vuodet Virossa ja ottamaan osaa heimokansamme raskaaseen kohtaloon, vieläpä henkilökohtaisesti antamaan sille järkyttävän suuren uhrin. Tältä ankaran surun taustalta kohoavat hänen runonsa kuin tuskanhuuto, vihlova, epätoivoinen ja lopulta kuitenkin alistuva.
Mutta vaikka tämän runokokoelman vallitseva tunnelma onkin tuska, niin riipaisevasti ja viiltävästi kuvattu, että se hakee vertaansa kirjallisuudestamme, on loppuvaikutelma kuitenkin ylevä nousu, ihmisen kohoaminen kärsimysten yläpuolelle, ikuisten arvojen, ajattomien kauneusnäkyjen pariin, luonnon ja Luojan suurelle sydämelle.

(Otava)

- - -

"Sikermä sikermältä Aino Kallaksen suuri runokokoelma toistaa kiihkeää vuorovesiliikettä: elämänrakkauden ja kuolemanikävöinnin kahta johtosäveltä. Tuo sisäinen aaltoilu antaa tälle harvinaiselle lyyrilliselle tunnustukselle niin rikkaan, täyden ja aidon inhimillisyyden leiman. Harva suomalainen runoilija on tulkinnut tuskan ja levonkaipuun tuntoja niin fyysillisen kouraisevasti kuin Aino Kallas uudessa runoteoksessaan. Harva suomalainen runoilija on antanut elämänylistykselleen niin tulisen harrasta ilmaisua kuin Aino Kallas 'Kuoleman joutsenessa'."
- Lauri Viljanen, Helsingin Sanomat 18.1.1943

"Kokoelman runot kuuluvat niihin, joita aika ei haalista. Niiden tunne on niin vakuuttavan aito ja järkyttävän voimakas, niiden sävy niin inhimillinen, että ne pysyvät suomenkielisen runouden merkkisaavutuksena etäiseen tulevaisuuten."
- Kauko Hekkilä, Satak. Kansassa

Alkukieli

Tekstinäyte

Ui Kuoleman kalpea joutsen
taas tummassa virrassaan,
vaan kuka sen joikunan kuuli,
ei huoli hän hurmasta Maan.

Jo kahdesta, Kuoleman joutsen
olet joikunut kattoni päältä,
kun kolmannesti sun kuulen,
oma läsnä on lähtöni täältä.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

runoja

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

176