Viisi naista jotka rakastivat rakkautta

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Ihara Saikakun (1642-1705) elinvuodet osuivat yhtenäisen Japanin valtion syntyvaiheisiin. Kansalaisten jokapäiväistä elämää eniten mullistava muutos oli siirtyminen luontaistaloudesta rahatalouteen. Syntyi uusi sääty, kauppiaat. Ja kauppiaitten myötä syntyi kaupunkien ja ilotalojen kukoistus.
Iharu Saikaku oli Japanin kirjallisuudessa ensimmäisiä, joka kuvasi kaupunkilaisten elämää sisältäpäin nähtynä, itse mukana eläen. Tapakuvaukseltaan Saikakun teokset ovat niin tarkkoja että historiantutkijat vielä tänäkin päivänä käyttävät niitä lähdeteoksina.
Tämän kirjan novellit ovat Saikakun luomisen loistokaudelta ja liittyvät kaikki aiheeltaan aistillisuuteen, jonka vallitseva yhteiskuntajärjestelmä kielsi. Ainoana poikkeuksena olivat ilotalot, joissa miehet koettivat unohtaa suvun valitseman vaimonsa. Saikaku kuvaa järkyttävällä tavalla aistillisenrakkauden valtaan joutuneiden kohtaloa, kritisoiden yhteiskuntansa sääntöjä.
Saikakun omalta ajalta lähtien lukuisat taiteilijat ovat omistaneet koko elämänsä hänen teostensa yksittäisten kohtausten kuvittamiseen. Tämän kirjan kuvitus on peräisin 1600-luvulta. Kuvat ovat puupiirrok-sia, nimeltään ukio-e, ”häilyvän maailman kuvat”.
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

132

Kieli

Kääntäjä