Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Elävät ja kuolleet

Videot

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Hannu Mäkelän dokumentinomainen romaani lähtee liikkeelle vanhasta mustavalkoisesta valokuvasta vuodelta 1928. Kuvassa on pieni huone: lattialla, räsymatolla, makaa nainen ja sängyssä peittojen alla mies. Valokuva on poliisin kuvaama dokumentti eräästä rikospaikasta, Helsingin Fleminginkatu 4:ssä, josta pariskunta löydettiin kuolleena, ampumahaavat ohimoissaan. Mäkelää valokuva ei jätä rauhaan, hän rakentaa pariskunnalle henkilöhistorian: mitä mahdollisesti tapahtui?

Köyhän elämä on ankeaa 1920-luvun Helsingin työläiskaupunginosassa. Kieltolain, tulevan laman ja puutteellisesti varustettujen, ahtaiden asuntojen varjossa kohtaavat toisensa sekatyömies Yrjö ja kutojana itsensä elättävä Matilda. Yrjö on komea mies, viinaan ja naisiin menevä valehtelija, jota elämä on koetellut kovalla kädellä, kun taas Matilda on ikäisekseen viaton. Matilda uskoo Yrjön valheisiin, elättelee toivoa yhteisestä onnesta ja paremmasta tulevaisuudesta, kunnes hän huomaa olevansa raskaana ja paljastuu että Yrjöllä on koko ajan ollut toinen perhe. Mies on myös sekaantunut rikollisiin puuhiin ja aikoo lähteä maasta, piittaamatta sen kummemmin lapsistaan kuin Matildastakaan. Kaikki toivo kaikkoaa yhtäkkiä Matildan harmaasta elämästä ja murhenäytelmä on valmis. Mäkelä kertoo koskettavasti ja elävästi Matildan ja Yrjön tarinan, kumpikin toimii vuorollaan minäkertojana ja tulee näin lukijaa lähemmäs – henkilöihin on helppo samastua.

Fiktiivinen tarina on vain yksi osa romaania, pohdittuaan mitä olisi voinut tapahtua, Mäkelä lähtee selvittämään arkistolähteiden kautta, mitä oikeastaan todella tapahtui. Mäkelä kuvaa kiinnostavasti tutkimusprosessiaan, vierailujaan Kansallisarkistossa, Rikosmuseossa ja monissa muissa paikoissa, umpikujia ja oivalluksia. Ja lukija jännittää sivu sivulta – miksi tragedia Fleminginkadun pienessä huoneessa oikeasti tapahtui?
(Silene Lehto/ Sanojen aika)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

275

Kustantaja

Kieli

Videot

Elävän arkiston upotuskoodi