Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Friman

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Friman on ”Suolakaivoksen” eli Sosiaali- ja terveyshallituksen pätkätyöläinen, jonka työsuhde on pian katkolla. Paremmin Friman viihtyy kuitenkin kapakoissa, ja erään kapakkaillan jälkeen hän joutuu todistamaan kuolemantapausta. Niin poliisi kuin jengi, johon uhri on kuulunut, kiinnostuu Frimanista, joka koettaa tavoittaa asiaan sekaantunutta vanhaa tuttavaansa ja tehdä siinä sivussa vielä viimeistä työtehtäväänsä: artikkelia leipäjonoista. Frimanin onneksi hänellä on avuliaita ystäviä, mutta riittääkö heidänkään tukensa väkivaltaa kaihtamattomia jengiläisiä vastaan?

Friman on täynnä helsinkiläistä paikallisväriä oleva rikoskirja. Sen jonkin verran alkoholisoitunut minäkertoja viljelee tunnelmaa luovasti ilmaisuja, joiden ymmärtämiseksi tarvitaan hiukan Helsingin slangin tuntemusta. Luonteva stadilainen dialogi elävöittää tarinaa. Kirjan tapahtumapaikat Hakaniemestä Koskelaan ovat myös omiaan tekemään kirjasta korostetusti helsinkiläisen.

Friman on varsin yhteiskuntakriittinen rikoskirja: se kuvaa kaunistelematta 1990-luvun alun laman aikaista kurjuutta ja esittää virastokulttuurin hyvin ironisessa valossa. Rikokset asetetaan yhteiskunnalliseen kontekstiinsa, eivätkä kirjan hahmot ole mustavalkoisen hyviä tai pahoja. Väkivallalla ei mässäillä, mutta kirjasta löytyy myös toiminnallisempia kohtauksia.

(Matti Järvinen/ Sanojen aika)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Nimi

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

237

Kustantaja

Kieli