Kairanmiehen sota

Tyyppi

kokoomateokset
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Pentti Haanpää on realistisen sotakuvauksemme aloittaja ja sen ylivertainen taitaja, oivalluksissaan hämmästyttävä, selvänäköisyydessään ainutlaatuinen. Valtaosan sotaa ja armeijaa käsittelevistä teksteistään hän julkaisi sodan aikana tai kohta sen päätyttyä; luultavasti siksi niistä puuttuu sotakuvauksille usein ominainen jälkiviisaus.
Näistä lyhyistä kirkkaista jutuista sotaa käyvä näki aikanaan sotansa kasvot, ja niin näkee myös tämän päivän lukija, mahdollisimman läheltä. Tutuilla pienviljelijöillä, metsätyömiehillä ja maanteiden kulkijoilla on nyt yllään asetakki ja kourassaan kivääri, ja kaiken matkaa heitä saattelee haanpääläinen huumori – musta, karun ymmärtävä, osuva.

Kairanmiehen sotaan on Pentti Huovinen koonnut Haanpään molempia sotiamme käsittelevät teokset aikajärjestykseen. Näin Haanpään suhde sotaan ja hänen näkemystensä kehitys hahmottuvat vaikuttavasti tässä kirjassa.
(takakansiteksti)
Teos sisältää romaanit Korpisotaa ja Yhdeksän miehen saappaat, romaanikatkelman Puut, novellikokoelman Nykyaikaa ja 14 erillistä juttua.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

366

Kustantaja

Kieli