Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kerrottu mies

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kulkuriksi ajautunut kirjallisuuden opiskelija ja elämän aallonharjalla ratsastava kirjallisuuden professori kohtaavat Pariisin Latinalaiskorttelissa. Molemmat tajuavat tilaisuutensa koittaneen, mutta kumman laatimaa käsikirjoitusta tapahtumat alkavat noudatella?
Tarina johtaa suomalaisen yliopistokaupungin kirjallisuuden laitokselle, jossa on meneillään outo miestutkimus. Assistentiksi ylennyt kulkuri pääsee tutkimuksen varjolla haastattelemaan kulttuurielämämme kärkimiehiä, mutta mikä on hänen perimmäinen tehtävänsä? Voiko kaiken vielä kertoa toisin, onko irti ryöstäytynyt kertomus enää peruttavissa?
Huono omatunto ja menneisyyden aaveet – puhumattakaan sinnikkäästä rikoskomisariosta – eivät ole nokkelilla selityksillä rauhoiteltavissa. Alkaa pakomatka takaisin Latinalaiskorttelin sokkeloihin.
Kerrottu mies on Antero Viinikaisen ilkikurinen romaani muistin tepposista ja mielikuvituksen mahdista.
(takakansiteksti)


Vanhan pariisilaisen talon porttikongin sarananraosta suomalainen mies katselee vastapäisen kahvilan terassille. Terassilla istuu kirjallisuuden professori Tarmo Kunnas nauttimassa kahvia ja voisarvia Le Mondea lukien. Porttikongistaan mies hakeutuu Tarmo Kunnaksen seuraan ja saa nimetyn identiteetin - Kauko Syrjänen – sekä kutsun Jyväskylään.

Tästä alkaa tarinoiden, kirjallisuuden ja vaihtuvien identiteettien kieputus, jossa todellisuus ja houre, todellinen ja kuviteltu Pariisi sulautuvat yhteen. Kauko Syrjänen on kerrottu mies, jonka läpi virtaavat niin Knut Hamsunin Nälkä-romaanin päähenkilö, Dostojevskin Raskolnikov, Conradin Pimeyden ytimen Kurtz, Satu Waltarin Kahvila Mabillonin pariisilaismiehet ja Jorma Korpelan tohtori Finckelman. Oikea todellisuus lähettää heijastuksia jostain miehen mielikuvituksen taustalta tai nekin kuvat voivat olla vain jonkin toisen tarinan sirpaleita. Romaanin henkilöiden puheissa kirjallisuus, kirjallinen maailma ja erilaiset kirjallisuusteoriat muuttavat fiktiota todeksi ja todellisuutta fiktioksi. Kaiken ytimessä on mielikuvitus ja kertomus.

Jyväskylän yliopistossa Kauko Syrjäseksi kutsuttu mies saa tehtäväkseen selvittää miestutkimusta nimeltä Kuinka Suomalainen mies kerrottiin. Tutkimuksen myötä Syrjäsen tarinoihin Tarmo Kunnaksen rinnalle työntyvät Jörn Donner, Claes Andersson ja Lasse Lehtinen. Syrjäsen elämä ja kuvitelmat ajautuvat yhä hurjempaan piiritanssiin ja lopulta on edessä paluu pariisilaiseen porttikongiin, jonka sarananraosta alkaa hahmottua mahdollisuus uuteen kertomukseen.
(Tuija Lassila/ Sanojen aika)

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

223

Kustantaja

Kieli