Läpikäytävä

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

näytelmät
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Lauri Leskinen sijoitti esikoisnäytelmänsä Läpikäytävän 1960-luvun alkuvuosiin. Näytelmän kokonaismiljöötä pohtiessaan hänellä oli mielessään parinkymmenen vuoden takaiset seminaariajan kajaanilaiset tunnelmat sekä eräästä kuopiolaisesta matkustajakodista saadut ideat. Kamarinäytelmän tavoin itse tapahtumat keskittyvät yhteen ainoaan huonetilaan. Läpikäytävä -näytelmän roolihahmot edustavat kolmea sukupolvea. Heidät voi nähdä tiivistelmänä keskikokoisen kaupungin tavallisista ihmisistä. Teatterinjohtaja Eino Salmelaisen mielestä näytelmän korkeimmat ansiot ovat juuri henkilökuvauksessa. Kirjailija pystyi nimeämään Salmelaisen kysyessä jopa puolueet, joita roolihahmot saattaisivat äänestää.

Matkustajakoti Kotikuusen omistajuus on siirtynyt herra ja rouva Markkaselle. Holtitonta ja viinaanmenevää herra Markkasta nimitetään johtajaksi, mutta todellisuudessa valta on tiukasti rouvan, nykyaikaisen liikenaisen, käsissä. Iäkäs aviopari viettää eläkepäiviään entisen liikkeensä vierashuoneessa, joka osuu keskelle yleistä kulkuväylää. Vaarin näkö ja kuulo ovat heikentyneet, mies istuu usein ikkunan ääressä omiaan mietiskellen. Muorin mielestä vaari on vanhuudenhöperö, jota pitää vahtia koko ajan. Samalla vanha rouva pitää silmällä muutakin talon väkeä: Markkasia, palvelijoita ja matkustajakodin ainutta asiakasta taiteilija Levästä. Kotikuusen väen elämään kuuluu alituinen riitely.

Näytelmän henkilöiden perusongelmina ovat umpikujaan ajautuneet ihmissuhteet ja pettyminen elämään. Keskeishahmoiksi nousevat muori ja vaari heijastavat muiden jo hylkäämiä menneitä arvoja. Vaari jää huonon kuulonsa ja näkönsä takia eniten nykyhetken ulkopuolelle. Häntä ei enää huomata eikä arvosteta, muorikin kohtelee miestään kuin sairasta. Rouva Markkanen jatkaa omassa avioliitossaan samanlaisen totutun kaavan mukaan. Vanhuusaihe synnyttää näytelmään haikean ilmapiirin, jota korostaa myös matkustajakodin nuhjaantunut ympäristö. Lauri Leskinen antoikin Läpikäytävälle alaotsikon ”alakuloinen komedia”. Näytelmän huumori on väärinkäsityksiin ja sanailuun perustuvaa tilannekomediaa.

(Tuhannet tunteet)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

kolme näytöstä alakuloista komediaa

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

120

Kieli