Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Ruottinojan aurinko

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Matti Hälli on kirjoittanut uuden teoksen, jonka tapahtumien ja ihmisten taustana on jälleen hänen tarinasaarensa Luodon maisema. Luodon omat ihmiset astuvat etualalle tässä romaanissa. ”Ruottinojan aurinko” on lähinnä kirja luotolaisten iloista ja murheista heidän elämänmenossaan vuodenaikojen vaihtuessa keväästä seuraavaan kevääseen, kokonaisen ”vanhojen vuoden” kuluessa.
Teos saa perusvirityksensä villihanhien tulosta ja Saaren Perustajan merkillisestä ilmestymisestä, ja toinen toisensa jälkeen oivalliset saarelaishahmot nousevat kerronnasta esiin tuoreina, voimakkaina ja luotolaisesti sanavalmiina kaikissa elämän tilanteissa. Juoniaines terävöityy vähitellen, kun mereltä saapuvat Profeetta ja hänen kaksi seuralaistaan, Lapinäijä ja Välikälmi pyrkien tunkeutumaan saaren elämänpiiriin. Mutta heitä vastassa on myrrysmiesten suku, Ruottinojan heimo, jonka hallussa on saaren näkymätön vaikutusvalta. Tässä riemukkaassa yhteenotossa, jossa sekä aineen että hengen tuulet ankarasti puhaltavat luotolaisten ylitse, on miltei jokainen mukana ja monia kummia tapahtuu ruottinojan auringon, salavoimaisen kuun paistaessa.
Vanhat tarinat heräävät henkiin, joudutaan metsänpeittoon, tehdään lemmennostopaitoja, tavataan jäämiehet, kysytään tietoa tietäviltä. Lännen lokarien mahtava kaarti pitää kokouksensa, jossa se lausuu painavan tuomionsa, Idän lokarikin näyttäytyvät, ja ennen kaikkea Luodon ponteva äitiväki ottaa ohjia käsiinsä äijien törmäillessä.
Ruottinojan aurinko on kokonainen eeppinen tarumaailma, mutta sen tarut ovat kansan arkista elämää, ja Matti Hällin huumori kirkastaa niitä aivan uudella tavalla. Hän on päässyt lähelle luotolaistensa sisintä, hän ymmärtää heidän karua ja vaikeuksia täyttämää elämäänsä, jota he ”römiästi” elävät.
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

277

Kustantaja

Sarjamerkintä

Osana julkaisua

Ilmestymisaika

Osana julkaisua