Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Juoksija

Videot

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Julkea satiiri uuden vuosituhannen ihmisestä

"Viime aikoina olen pohtinut, kuinka korkealle askeltiheyden voi nostaa. Mikäli esteitä ei olisi, riittävän tiheän frekvenssin saavuttanut juoksija kohoaisi lopulta lentoon. Aavistelen, että rajoittava tekijä ovat kädet eivätkä jalat."

Jussi Siirilä kertoo häpeämättömän terävästi ajastamme, jossa kaikki on mahdollista ja lähes kaikki sallittua. Kun huippumotivoidun yksilön tahtotila hehkuu punaisena, rajanvetoon laillisen ja laittoman välillä ei aina ole aikaa.
Juoksija on tarina miehestä, joka ylittää rajan. Matti Järvi on helsinkiläinen markkina-analyytikko, joka luokittelee työkseen kuluttajia. Työtoverit tuntevat hänet rautaisena ammattilaisena, intohimoisena juoksijana ja palapeliharrastajana. Vain äiti tietää, että syntyjään hän on Oula Näkkäläjärvi, kittiläläisen sorakuopan reunalla varttunut neljäsosakoltta. Matti Järvi on rakentanut itsestään uuden miehen pala palalta ja laserin tarkkuudella.
Rakennelma notkahtaa, kun alakertaan muuttaa väärään kuluttajaluokkaan kuuluva somaliperhe. Järvi tekee poikkeuksellisen siirron, jolloin tapahtumien odottamaton pyörre imaisee hänet hengästyttävälle matkalle halki pakolaisten täyttämän Euroopan. Matkaseurakseen hän saa somalipoika Osmanin, jolla on terävä kieli ja jalat maassa. Juoksija on vauhdikas matkaromaani ja pakotarina, joka kasvaa huikeaksi odysseiaksi. Se hahmottelee viiltävän hauskan muotokuvan miehestä, joka luuli pystyvänsä kaikkeen.
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

255

Kustantaja

Kieli

Videot

Elävän arkiston upotuskoodi