Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Alamut

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Assassiinit olivat 1000-luvulla syntynyt fanaattinen islamilaislahko, joka taisteli Persian turkkilaisia seldzukkivalloittajia ja muita vääräuskoisia vastaan. "Elävät tikarit" herättivät kauhua ja pelkoa uskaliailla salamurhilla.

Omar Khaijamin ystävä Hasan ibn Sabbah kouluttaa Alamutin linnakkeessa nuoria, jotka haluavat kuolla marttyyreina pyhän asian puolesta ja päästä paratiisiin. Elinaikana heiltä on kielletty maalliset ilot, mutta taivaassa mikään ei ole syntiä. Allahin luvalla Hasan avaa heille paratiisin portin ja tarjoaa esimakua kuolemanjälkeisistä nautinnoista: viinistä, tanssista ja nuorten neitsyiden rakkaudesta.

Ystäviensä ja rakastettunsa Maryamin kanssa hän väittelee, onko jalon päämäärän nimissä sallittua uhrata ihmishenkiä. Hasanin mielestä ihmiset uskovat mieluummin jotain konkreettista lupaavaa satua kuin elävät epävarmuudessa. Hänen tunnuksensa on: "Mikään ei ole totta, kaikki on sallittua."

Vladimir Bartolin (1903-67) Alamut julkaistiin 1938, kun Euroopassa elettiin fasisti- ja kommunistifanaatikkojen Mussolinin, Hitlerin ja Stalinin aikaa. Romaani unohtui vuosikymmeniksi mutta nousi kansainväliseen maineeseen Osama bin Ladenin islamistien syksyllä 2001 USA:ssa tekemien terrori-iskujen jälkeen. Nykyisin Bartol on tunnetuin slovenialainen kirjailija ja Alamut on käännetty yli 20 kielelle. Se on paitsi vallankäytön analyysi myös jännittävä, romanttinen ja viihdyttävä seikkailutarina.
(Mansarda)

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Nimi

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Nimi

Ilmestymisaika

Sivumäärä

520

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä