Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Mestari Breugnon

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Rolland kirjoitti kertomuksensa Colas Breugnonista vuosina 1913-1914 elämän iloisen innostuksen puuskassa vapauduttuaan 10 vuotta kestäneestä Jean-Christophen kirjoittamisen vaatimasta ankarasta keskittymisestä. Kirjailija itse sanoo, että hänen oma esi-isänsä ”saneli” sen hänelle keväisillä, kohisten kasvavilla niityillä, koska ”kuolemassa on pahinta hiljaisuus” ka koska tuo ammoin haudattu veijari halusi yhä julistaa lannistumatonta elämänriemuaan jälkeläisensä, Romain Rollandin kautta.
Tapahtumapaikkana on Rollandin syntymäkaupunki Clamency ympäristöineen 1500- ja 1600-luvun taitteessa, ja tapahtumat ja kieli pohjautuvat Clamencyn paikallishistoriaan, ranskalaisiin kansantaruihin meheviin ja sumeilemattomiin juttuihin. Teoksella on oma kulttuuritaustansa, jossa katolisilla tavoilla ja pyhimyksillä toimialoineen sekä viittauksilla antiikin tarinoihin on oleellinen, rehevän huumorin sävyttämä sijansa.
Mestari Breugnon on tervettä naurua elämälle, kursailematonta ja vilpitöntä ilonpitoa.
Ranskassa ei teosta alkuun tohdittu julkaista, koska sitä pidettiin karkeana ja kirkon vastaisena. Teos julkaistuun vasta sodan jälkeen vuonna 1919. Tämä romaani jota Maksim Gorki piti Rollandin parhaimpana teoksena, oli kuin sodanvastainen uhmanhuuto, itsepäinen elämän leiskaus kuoleman ja hävityksen raunioista.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Alanimeke

"ukko senkun porskuttaa"

Ilmestymisaika

Sivumäärä

211

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä