Kolmen pennin ooppera

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

näytelmät
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kolmen pennin ooppera on sekä yhteiskuntasatiiri että hyökkäys perinteellistä oopperaa vastaan. Brecht tiesi tarkoin mitä näytelmiensä musiikilta vaati. Uusi tapa käyttää musiikkia ja lauluja teatteriesityksessä, korostetun erillisinä, muutti näytelmän "keveämmäksi, tyylikkäämmäksi, artistisemmaksi". Kurt Weillin ja Bertolt Brechtin yhteistyön triumfi oli tämän teoksen kantaesitys 1928, sata vuotta John Gayn Kerjäläisoopperaa myöhemmin. Lauluista tuli iskelmiä, tekijöistä vähässä ajassa maailmankuuluja, mutta vastaanotto sai Brechtin mietteliääksi, kirjoittamaan ensimmäiset tekstinsä eeppisen teatterin teoriasta.

Kolmen pennin ooppera on eräs eeppisen teatterin lähtökohtia, täynnä ideoita ja alun tuoreutta; se on hyökkäys koko hyvinvoipaa maailmaa, teloilleen juuttumista, henkistä möhömahaisuutta vastaan. Brecht sai heti vihollisia sanoillaan "kun leipää on, moraali järjestyy", mutta hän viettelee arvokkaassa loppufinaalissakin yleisön nauramaan itselleen. (Takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

116

Lisätietoja

Suomentaneet Max Rand ja Turo Unho, laulut suomentanut Elvi Sinervo. - Sisältää Bertolt Brechtin esipuheen Merkintöjä Kolmen pennin oopperasta (15 s.)

Sarjamerkintä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

168

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Osana julkaisua