Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

30-luvun kuvat

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Suomen itsenäisyysajan aatehistoriassa muodostaa 30-luku oman kokonaisuutensa: lapuanliike, pulavuodet ja Hitlerin valtaannousu ovat sen dramaattisena alkusoittona, eurooppalainen kansanrintama sekä hallitussuunnan muutos Suomessa sen puolivälin käänteenä, maailmansota ja talvisota sen loppunäkymänä. Tämän vuosikymmenen henkisiin piirteisiin ei kuulu vain AKS:n suursuomi-ideologian leviäminen ylioppilasmaailmassa ja porvarillisessa sivistyneistössä, vaan myös kiihkeä aatteellinen etsintä radikaalisen ja sosialistisen ylioppilas- ja työläisnuorison keskuudessa. Aluksi voittopuolisesti teoreettisena ja kirjallistaiteellisena tämä radikaalinen älymystöpolvi saa vuosikymmenen puoliväkistä lähtien poliittistakin merkitystä – sekä työväenliikkeen suuntataistelussa että yleisissä kansallisissa ratkaisuissa – kohotakseen sotien jälkeen näkyviin asemiin julkisessa elämässä.
Tämän vuosikymmenen ja sukupolven kehityskuvan on R. Palomeri teoksessaan hahmotellut, mutta tähän läpileikkaukseen hän on samalla kytkenyt yksilöllisen kehityskuvauksen, ideologisen ja eroottisen. Teoksen päähenkilö Rolf Pahlman on vanhoillisen porvariskodin poika, joka jo oppikouluvuosinaan suorittaa ensimmäisen aatekapinansa kodin ja koulun auktoriteetteja vastaan, saapuu pääkaupunkiin levottomana etsijänä ja elää sitten. ”oman ihmislajinsa” löydettyään, vasemmistoälymystön mukana kaikki sen aatevallankumoukset porvarillisesta radikalismista kiivasoppisimman marxilaisuuden kautta kansanrintamakauden avarampiin näköaloihin ja vihdoin maailmankuvansa tulikokeeseen sodassa.

R. Polameren teos on puoliksi romaani, puoliksi aatehistoriallinen kronikka edustaen kirjallista muotoa, joka esim. Ruotsin ajantilityskirjallisuudessa on varsin käytetty. Sen ajankuvauksessa elämme uudelleen 30-luvun käänteentekevät tapahtumat, sen laajassa, satiirisesti piirretyssä henkilögalleriassa kohtaamme tunnetun hahmon toisensa jälkeen. Teos on mielenkiintoinen, rohkea, itsenäinen ja omaperäinen. Eikä kirjoittajakaan ole tuntematon: salanimen taakse kätkeytyy hyvin tunnettu julkisuuden henkilö.
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

484