Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Sotaan syylliset

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Takakannen teksti:

Antti Tuuri on kirjoittanut suurten teemojen romaanin.
Yhden perheen vaiheiden kautta rakentuu linja vuoden 1945 lopulla alkaneesta sotasyyllisyysoikeudenkäynnistä siihen mitä Suomessa tänään tapahtuu.
Veikko lähti sotaan yhdeksäntoistavuotiaana, selvisi hengissä, opiskeli, loi uran ja varallisuuden ja viettää nyt eläkepäiviä.
Hänen vävynsä Mauri, kultaisen kädenpuristuksen mies, odottaa syytteitä ja oikeudenkäyntejä toimistaan pankkiryhmittymänsä hallintoelimissä.
Kaarina on Maurin miniä. Hän tekee lisensiaattityötä johon sotasyyllisyysoikeudenkäynti liittyy ja käy tutkimassa Moskovassa auenneita arkistoja.
Sotasyyllisyysoikeudenkäynti jätti pysyvät jäljet Suomen ja Neuvostoliiton suhteisiin; niin kuin epärehellisyys aina jättää.
Romaanissa rakentuu yksityiskohtainen kuva oikeudenkäynnin hämmästyttävästä kulusta: valvontakomission häikäilemättömyydestä, Paasikiven ja Kekkosen kiivassata keskinäisestä kamppailusta puolustautumisen eri linjoista, siitä kuinka syyllisiksi valitut lopulta saatiin todistetuksi syyllisiksi.
Kunnia. Syyllisyys. Elämäntyö. Niihin joutuvat ottamaan kantaa myös Veikko, Kaarina ja Mauri. Eri sukupolvien käsityksen oikeasta ja väärästä paljastuvat.
Jos olisi mahdollista selvittää ketkä todella olivat syyllisiä menneisiin sotiin, myös syylliset seuraavaan sotaan saataisiin selville. Sen alkamisen ajankohdan ja syyn Veikon vaimo Kristina jo tietää.

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

411

Kieli