Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Minä, Olli ja Orvokki

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Hannus Salaman uusi romaani kertoo teollisuuskaupungin elämästä, näyttää sen osan suomalaista todellisuutta, jota peittämään tarvitaan puheita, viihdettä, politiikkaa ja historiaa; kullekin makunsa mukaan. Tämä kirja ei ole tarkoitettu niille, jotka uskovat että asiantilan sanominen on sen hyväksymistä, asioitten kuvaus niitten ihannointia, romaanihenkilöiden kielenkäyttö jokin käytöksen opas.
Kertojan ote on luja, se tiedetään, kuvauksen värit rohkeita ja voimakkaista, kuin Sallisen, repliikkien piirrot osuvat kohdalleen. Mutta aina alkaa asioiden muuttuminen niitten toteamisesta, kuvauksesta; voisi sanoa, että tämä Salaman romaani on 60-luvun ”Tehtaan varjossa”, se varjo vain on nyt toisenlainen kuin 35 vuotta sitten, ihmisten ratkaisut myös toiset.
”Minä, Olli ja Orvokki” on voimakkaasti subjektiivinen romaani, omaelämäkerrallinen romaani. Se on myös kollektiivin kuvaus: Pate ja Matsi, Paula ja Kirsti, Olli ja Orvokki, Rane ja Janne kuuluvat kirjailijan maisemaan, johon mahtuvat kaupungin tehtaat ja verstaat, talven ravintolat ja kadut, kesä tiet ja rannat. Eivätkä he pahasti häiriinny ajatuksesta, että ehkä joutuvat kirjalliseksi materiaaliksi.
Luottamus on oikeutettu: nämä lajissaan monumentaaliset ihmiset todella elävät kirjan kuvauksessa, eivät muilla opitun mallin mukaan, vaan heillä on oma elämänsä järjestys, tai ainakin tieto siitä. Ja heidän rinnallaan elää ja kokee kirjailija, elää näistä samoja sykkyröityneitä asioita: ”Eivät ne ilmaisun karsimisesta oikenisi.”
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

520

Kustantaja

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

413

Kääntäjä