Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Jyrsijät

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Juha Mannerkorven romaanin teemana ja ongelmana on ihmisen syyllisyydentunne. Pontus, romaanin päähenkilö, on ammatiltaan puutarhuri. Hän omistaa pienen puutarhatilan, jota hän hoitaa yhdessä vaimonsa Marian ja parin apulaisen kanssa. Pontuksen ja Marian avioliitossa on alun pitäen kytenyt outo pinnanalainen jännitys, joka kiristymistään kiristyy heidän ainoana lapsensa kuoltua myrkytyksen uhrina. Vaikka kysymyksessä on puhdas tapaturma, Pontus tuntee tapauksena johdosta ankaraa syyllisyyttä, joka lopulta vie hänet sielulliseen umpikujaan. Maria vieraantuu hänestä yhä enemmän, ja kun Pontus hädässään selvittää vaimolleen syyllisyydentunteensa ja kärsimyksensä perimmäiset vaikuttimet, hän on samalla tuominnut itsensä pääsemättömään yksinäisyyteen.
Juha Mannerkorpi on romaanissaan tutkinut tarkoin ihmisensä. Pontuksen sielunkuva hahmottuu sivu sivulta hänen porautuessaan yhä syvemmälle olemuksensa juuriin. Yksinkertaisin, tehokkain symbolein kirjailija samalla avartaa kertomuksen piiriä, luo siihen tunnelmaa, antaa tapahtumille sisäistä merkitystä, joka heijastuu myös kirjan sivuhenkilöissä. Aivan erikseen on mainittava Juha Mannerkorven ranskalaisittain kirkas, harvinaisen ilmaisuvoimainen ja hallittu proosa.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Alkukieli

Tekstinäyte

Siitä on näinä viikkoina vuosi.
Koulutin eilen yhdyshuoneessa kurkuntaimia. Oli raskas ollakseni, muistin liian monta pientä yksityiskohtaa, ja aamuyöstä sitten minut jälleen ajoi valveille oma uneni.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

192

Kieli